Pilot František Cihlář získal titul mistra republiky v přesném létání

12.06.2008

Pilot František Cihlář z Aeroklubu Kladno získal o víkendu v Jihlavě titul mistra České republiky v přesném létání. Za Cihlářem, který je několikanásobným mistrem republiky a držitelem titulu mistra Evropy z roku 1999, skončil na druhé příčce pilot Luboš Hájek z Aeroklubu Strakonice, třetí byl loňský mistr republiky Jiří Filip z Aeroklubu Dvůr Králové nad Labem.

Pilot František Cihlář získal titul mistra republiky v přesném létání
Pilot František Cihlář získal titul mistra republiky v přesném létání (Zdroj: Aeroweb.cz)
Mistrovství republiky bylo kvalifikací na mistrovství světa v přesném létání, které se uskuteční v červenci v rakouském Riedu. Čeští piloti patří v přesném létání  ke světové špičce a do pořadí na předních příčkách mistrovství světa v sousedním Rakousku chtějí významně zasáhnout. Velkou šanci má nový vicemistr ČR Luboš Hájek, který se stal v roce 2002 v Záhřebu nejmladším mistrem světa v tomto sportu. Do pořadí na mistrovství světa by ale mohl zasáhnout také František Cihlář, nebo bratři Jiří a Michal Filipovi, Petr Opat, Jiří Jakeš a další členové národního týmu.


       
V přesném létání soutěží piloti v co nejpřesnějším letu po předem zadané trati. Hodnotí se také zpracování navigační přípravy a navigační výpočet před letem. Při soutěžích se letí dvě navigační disciplíny a soubor čtyř přistání na přesnost. Za letu musí vyhledat podle fotografií objekty a znaky, které jsou na zemi složeny z plachet. Za každý nenalezený objekt dostanou 20 trestných bodů. Na různých místech na trati pak jsou tajné časové branky. Za každou sekundu, o kterou jimi letadlo proletí dřív nebo později, dostane pilot tři trestné body. Na přesnost přistávají piloti poprvé s motorem, pak dvakrát bez motoru, poslední přistání je přes dvoumetrovou překážku.
Na republikovém mistrovství o víkendu v Jihlavě vyhrál v soutěži na přesnost přistání trenér reprezentačního týmu Miloš Fiala (44 trestných bodů), druhý byl Jiří Filip (48 tr. bodů) a třetí příčku obsadil jeho starší bratr Michal Filip (58 tr. bodů). První navigační disciplínu zalétl nejlépe František Cihlář (21 tr. bodů), druhou Luboš Hájek (29 tr. bodů).

Čeští reprezentanti se ještě před mistrovstvím světa budou v pořadatelské zemi na šampionát připravovat. Tento víkend se zúčastní otevřeného mistrovství Rakouska v příbuzné disciplíně dvoučlenných posádek - letecké rallye a následující víkend pak otevřeného mistrovství Rakouska v přesném létání. Světový šampionát v přesném létání začne v rakouském Riedu 13. července a 20. července na něj naváže mistrovství světa v letecké rallye.  Na šampionát v přesném létání vyšle Česká republika osm pilotů, na mistrovství světa v rallye pak pět standardních a jednu juniorkou posádku. Jádro národního týmu tvoří profesionální piloti Českých aerolinií.

Výsledky MČR v přesném létání 2008:
 
1. František Cihlář 199 trestných bodů
2. Luboš Hájek 210
3. Jiří Filip 211
4. Petr Opat 215
5. Michal Filip 234
6. Miloš Fiala 372 tr. bodů

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář