Český vzdušný prostor i letos atraktivní

03.12.2008

Český vzdušný prostor i letos atraktivní
Český vzdušný prostor i letos atraktivní (Zdroj: Aeroweb.cz)
Stejně jako v předchozích letech prokázalo vyhodnocení provozních výsledků letní letové sezóny v roce 2008 meziroční nárůst počtu pohybů v českém vzdušném prostoru, tak i celkového počtu startů a přistání na letištích v České republice. Současně s tím došlo i k výraznému zkvalitnění poskytovaných služeb a to zejména v oblasti plynulosti letového provozu a snížení průměrného zpoždění.

Letní sezóna 2008 znovu potvrdila trvalý zájem leteckých dopravců o využití českého vzdušného prostoru a o letiště Praha jako cílovou destinaci. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 (květen – říjen) bylo v roce 2008 zaznamenáno 396 954 pohybů (tranzitních letů) ve vzdušném prostoru České republiky, což v meziročním srovnání představuje celkový nárůst o 6,3%.

Provoz byl tradičně nejsilnější v červenci, kdy oblastní středisko řízení letového provozu Praha poskytlo své služby 69 818  pohybům - v denním průměru tedy 2 252 tranzitních letů. Rekordním dnem s historicky nejvyšším provozem se stal 10. červenec 2008, kdy oblastní středisko Praha poskytlo svoje služby 2 258 letům.

I přes další nárůst provozu v letní sezóně pokračoval příznivý trend snižování průměrného zpoždění na provedený let, které od začátku roku 2008 činí 0,36 minuty/let, což znamená meziroční pokles o 34%.

Dlouhodobě největším zákazníkem ŘLP ČR, s.p. v případě traťových navigačních služeb je německý letecký dopravce Lufthansa. Nárůst provozu v letní sezoně byl typický i pro letiště Praha – Ruzyně. Celkový počet pohybů (startů a přistání) činil 99 426 a bylo tak zaznamenáno  zvýšení o 4,6% oproti stejnému období roku 2007. Dnem s nejvyšším provozem byl 26. červen 2008, kdy na letišti Praha – Ruzyně přistálo nebo odstartovalo 637 letadel.

V oblasti letištních a přibližovacích služeb na letišti Praha jsou největším odběratelem České aerolinie,  stabilně se však zvyšuje i podíl nízkonákladových leteckých dopravců Sky Europe a Easy Jet.

Pozitivní trend vykázal i letní provoz na regionálním letišti v Brně, který se meziročně zvýšil o 18,4%. Kromě  tradičního nárůstu charterového provozu v  letní letové  sezóně  se  v  Brně (celkem 20 776 startů a přistání) projevuje výrazný vliv čtyř pravidelných linek provozovaných leteckými společnostmi ČSA, Raynair, TNT a Atlant Soyuz Airlines.

Od 1. ledna 2009 stanoví státní podnik Řízení letového provozu  ČR nové ceny za traťové navigační služby v českém vzdušném prostoru a za letištní a přibližovací služby na letištích Praha, Brno, Ostrava a Karlovy Vary. Na uvedených letištích zaplatí letečtí dopravci od začátku roku 2009 částku  6 800 Kč za přibližovací jednotku, což představuje meziroční snížení jednotkové ceny o 6%.

Současně v  souladu s platnými mezinárodními předpisy a na základě konzultací s leteckými dopravci zastoupenými Mezinárodní asociací leteckých dopravců (IATA) se  základní sazba poplatku za traťové navigační služby ve vzdušném prostoru České republiky od 1.1. 2009 stanovuje na  47,43 EURO za přeletovou jednotku. Cenu za traťové služby formálně vyhlašuje EUROCONTROL. Mění se každý měsíc podle aktuálního kursu € a CZK. Pokud bychom vyloučili kursový vliv, vzrostla by cena o 2 %.
Zdroj: TZ ŘLP

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář