Slovenské letectvo mění kamufláž za digitální vzory

18.12.2008

Slovenské letectvo mění kamufláž za digitální vzory
Slovenské letectvo mění kamufláž za digitální vzory (Zdroj: Aeroweb.cz)

Slovenské letectvo mění maskování. Po modernizaci stíhaček MiG-29 dostávají digitální kamufláž i vrtulníky Mi-17. Nový kabát mají zatím dva stroje, ale ministerstvo obrany počítá s tím, že takto nechá přestříkat postupně všechny vrtulníky.

"Vrtulníky Mi-17M jsou zařazené do výzbroje po provedené modernizaci od roku 2002. V současné době se postupně v rámci jejich generálních oprav provádí i nátěr nové, takzvané digitální kamufláže," konstatoval pro natoaktual.cz mluvčí slovenského ministerstva obrany Vladimír Gemela.Jak uv edl, první stroj s takovým maskováním má slovenská armáda k dispozici už od letošního července. "Další v pořadí bude předán v polovině prosince. Plánujeme, že všechny vrtulníky Mi-17M budou postupně vybaveny novou digitální kamufláží," dodal.


lietadla.com

Digitální kamufláž je nová forma maskování, která se snaží přiblížit struktuře okolí a opticky změnit tvar objektu, pomocí malých čtverečků. Zatímco dosud se pro kamufláž používaly v podstatě náhodně rozmístěné barevné skvrny, rozložení čtverečků a jejich barevnost jsou přesně vypočítány. Digitální vzor nemá zajistit neviditelnost objektu, ale ztížit optickou identifikaci letadla nebo vrtulníkui.

Poprvé slovenská armáda použila digitální kamufláž letos v únoru, kdy speciálním nátěrem opatřila dva modernizované stíhací stroje MiG-29. Barva se však letcům ze strojů odlupovala.

Do poloviny příštího roku by mělo dostat nový nátěr deset dalších stíhacích letounů a celkem čtyři vrtulníky Mi-17.

Ministerstvo obrany už rovněž objednalo i první várku bojových vest a vaků s digitální kamufláží pro vojáky. Během tří let by pak měli slovenští vojáci změnit i uniformy.

Zdroj: natoaktual.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář