Odešel nejstarší žijící pilot 311. československé bombardovací perutě

03.03.2009

Odešel nejstarší žijící pilot 311. československé bombardovací perutě
Odešel nejstarší žijící pilot 311. československé bombardovací perutě (Zdroj: Aeroweb.cz)

V neděli ráno zemřel ve věku 92 let nejstarší žijící pilot legendární 311. československé bombardovací perutě plukovník Petr Uruba. Odešla tak další legenda československého zahraničního odboje, nejstarší žijící pilot slavné Třistajedenáctky. Informoval o tom Ústav pro studium totalitních režimů.


Na konci cesty. Plukovník Uruba na oslavě svých 90. narozenin / foto: Ústav pro studium totalitních režimů

Plukovník Uruba se narodil 15. prosince 1916 v obci Rusava. V roce 1935 dobrovolně vstoupil do československé armády a o dva roky později ukončil výcvik bombardovacího letce. Po Mnichovu a okupaci českých zemích se připojil k odboji v Polsku. Přes Francii se s dalšími kolegy ve zbrani dostal do Velké Británie, kde patřil mezi zakládající členy legendární 311. perutě.

Při jednom z náročných operačních letů nad okupovanou Evropou a Třetí říší byl sestřelen a vězněn více jak čtyři roky v německých zajateckých táborech, kde byl v roce 1944 odsouzen k trestu smrti. Díky britskému vysvobození přežil.


Svobodník letectva Petr Uruba / foto: Ústav pro studium totalitních režimů

Po únoru 1948 byl vyhozen z armády a následně byl nucen žít se svými blízkými v rodné obci Rusava pod dohledem Státní bezpečnosti, stejně jako ostatní příslušníci RAF. Po návratu do Olomouce v roce 1956 musela rodina každý den v jednu hodinu ráno rozsvěcet celý byt, aby tak pracovníkům StB potvrdili, že neutekli z republiky.

Při jednom z výslechů u StB byl Petr Uruba butálně zmlácen.

Až do roku 1963 pracoval bývalý kapitán letectva, který ovládal pět světových jazyků, v nekvalifikovaných dělnických profesích. V průběhu šedesátých let se dočkal částečné rehabilitace a byl povolán do armády, ze které však musel záhy po normalizaci odejít.


Wellington Mk.IC 311. perutě. Na tomto typu letounu uskutečnil Petr Uruba šest operací / foto: Ústav pro studium totalitních režimů

Po pádu totalitního režimu v listopadu 1989 byl Petr Uruba plně rehabilitován a povýšen do hodnosti plukovníka letectva. Završením jeho válečné kariéry bylo vyznamenání Řádem rytíře Česné legie, který v roce 2006 převzal z rukou francouzského prezidenta Chiraka.


Druhý zleva seržant Petr Uruba jako příslušník Třistajedenáctky / foto: Ústav pro studium totalitních režimů

Zdroj: Ústav pro studium totalitních režimů

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář