Jindřich Vedmoch a Mário Moghadan bronzoví

16.06.2009

Světové letecké hry 2009 byly v sobotu 13. června slavnostně na letišti Aeritalia v Turíně ukončeny. Sportovce během dne čekalo ještě několik finálových disciplín a v podvečer medailové ceremoniály.

Jindřich Vedmoch a Mário Moghadan bronzoví
Jindřich Vedmoch a Mário Moghadan bronzoví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ještě předtím než se na sobotní dění půjdeme podívat, musíme se omluvit za některé nepřesnosti ve výsledcích v předešlých reportážích. Kulantně řečeno, publikování výsledků nebylo dokonalé a změny i v oficiálních konečných výsledcích nebyly výjimkou. Jindřicha Vedmocha jsme tak o jednu příčku omylem vyzdvihli, Martin Šonka také nebyl nikdy šestý, ale po celou dobu pátý.
Až při medailovém ceremoniálu motorových paraglidistů, který proběhl mezi prvními už dopoledne, jsme se také dověděli, že František Salava skončil nakonec šestý a Pavel Březina desátý. Zlato si z Turína odváži Francouz Mathieu Rouanet, stříbro Kanaďan Laurent Salinas a bronz Francouz Alexandre Mateos.

České barvy hájil v sobotu v paraglidingové přesnosti přistání Kamil Konečný. Pro zisk medaile mu stačilo ve finálovém kole šlápnout podle našich propočtů 26 centimetrů a méně. Kamil měl ale poprvé za celý týden smůlu, k terči vůbec nedoletěl a raději z bezpečnostních důvodů přistál na opačném břehu jezera. Běžně má v takovém případě soutěžící možnost pokus opakovat, ale v Aviglianě si soutěžící před finálovým kolem odhlasovali, že v sobotu nebude opakování možné. Na toto rozhodnutí Kamil Konečný krutě doplatil a musí se spokojit „až“ s pátým místem. Medaile byla velice blízko, přesto je páté místo v nejlepší světové konkurenci skvělé.
Zlatou medaili vybojoval Goran Djurkovič ze Srbska, stříbrnou Guanggiang Sheng z Číny a bronz nakonec Matjaž Fererič ze Slovinska.

Finále v sobotu dolétali i letečtí akrobaté. Do finále se nakonec rozhodli pořadatelé nominovat všechny piloty. Měli pro ně připravenou tajnou sestavu, do které si mohli sami vložit vlastní freestylové prvky. Velice se zadařilo Přemyslu Vávrovi, který se třetí nejlepší sobotní sestavou vyhoupl až na konečnou čtvrtou pozici mezi piloty akrobatických kluzáků.
Martin Šonka zalétal rovněž dobře, přesto zůstal pátý, což ale není mezi absolutní světovou špičkou špatné. A kdyby se vyvaroval některých zbytečných chyb, mohlo to být ještě lepší.

Česká výprava se ale těšila především na ceremoniály, při kterých měly zacinkat medaile i na krcích českých reprezentantů. Prvním z našich si pro medaili na turínské pódium přišel Hossein Fakour Moghadam, kterému ale nikdo neřekne jinak než Mário. Ten reprezentoval Česko v kategorii Experimentál s vlastnoručně postaveným elegantním letounem Alto. Postavil ho z továrně vyráběné stavebnice za necelých šest měsíců a Itálii s ním rozhodně zaujal.

Medailový účet České republiky se uzavřel na dvou bronzech. Pro ten druhý vystoupal parašutista Jindřich „Béďa“ Vedmoch, který po celý týden úspěšně atakoval střed terče doskočiště nebo jeho těsnou blízkost. Zlato získal Istvan Asztalos a stříbro Rus Dmitri Maximov. Libor Jiroušek skončil desátý a Daniela Macichová patnáctá.

Na závěr si shrneme výsledky dalších českých reprezentantů, které jsme v předešlém textu nezmínili. Petr Kubíček obsadil v soutěži horkovzdušných balonů třináctou příčku a Michael Suchý si ve svém balonu vylétal místo osmnácté. Letecký modelář Jan Špatný získal čtvrté místo v letecké akrobacii s rádiem řízenými modely, ve stejné kategorii byl pátý Aleš Zapletal. Marek Plichta vybojoval šesté místo v aeromuzikálu, ve kterém soutěžil i Jan Špatný, který skončil osmý.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář