Rusko dostalo první dva letouny Su-34

06.01.2010

Rusko dostalo první dva letouny Su-34
Rusko dostalo první dva letouny Su-34 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tři roky po oficiálním rozhodnutí o zahájení výroby, ruské vojenské letectvo obdrželo první dva stíhací bombardovací letouny Su-34 první výrobní série. Původní plán počítal s pořízením 24 letounů a jejich uvedením do operačního provozu v roce 2010. Před lety ještě byla šance dokonce koupit případně až stovku letounů tohoto typu. Rusko počítalo s tím, že tím nejsilnějším motivačním faktorem pro zahájení sériové výroby bude objednávka na nákup ze zahraničí. Nic takového se ale doposud nestalo.

Su-34 (označení NATO Fullback) je dvoumístný úderný bojový letoun 4+. generace, vybavený dvojicí proudových motorů AL-31MF s přídavným spalováním. Pilot-velitel a navigátor/operátor zbraňového systému sedí v relativně objemné kabině vedle sebe. Je navržen a zkonstruován k tomu, aby byl schopen provést vysoce přesný úder na pozemní stacionární i pohyblivé cíle, chráněné silnou protivzdušnou obranou, za všech meteorologických podmínek ve dne i v noci.

Předpokládá se, že Su-34 postupně nahradí ve výzbroji část ze svých 300 úderných bojových letounů Su-24 Fencer (další část již prošla náročným modernizačním procesem). Specialisté tvrdí, že nový Su-34 má ty nejlepší předpoklady k tomu, aby se stal špičkovým a bezkonkutenčním typem letounu ve své kategorii. 45tunový Su-34 je další verze osvědčeného 33tunového Su-27. Je vybaven soustavou senzorů pro vlastní ochranu i pro útočné úkoly - radary, (přední i zadní polosféry), kamerami pro snímání terénu a navádění zbraní, laserovým dálkoměrem/ozařovačem cílů, prostředky elektronického boje a dalšími. Na určené pozemní cíle v hloubce cizího území je schopen dopravit až 8000 kg řízených střel a inteligentních pum.


Podle posledních informací ruské vojenské letectvo plánuje, že do roku 2013 uvede do provozu 32 letounů Su-34, přičemž za každý zaplatí 36 miliónů dolarů, tedy ani ne polovinu toho, co stojí F-15E Strike Eagle. Již několik let se po obloze prohání několik prototypů letounu Su-34 a podle informace kanceláře Suchoj byly průběžně stále upravovány a zdokonalovány. Vybaveny jsou špičkovou moderní elektronikou, dokončen byl i vývoj některých inteligentních letounových zbraní nové generace.

Zdroj: www.atmonline.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář