Vzkaz do Irska o trhavině v letadle ze Slovenska se našel

07.01.2010

Vzkaz do Irska o trhavině v letadle ze Slovenska se našel
Vzkaz do Irska o trhavině v letadle ze Slovenska se našel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dálnopisná informace popradského letiště o incidentu se zatoulanou výbušninou se nakonec našla, ovšem na špatné adrese. Podle prohlášení dublinských úřadů, které dnes otiskl list Irish Times, nebyla varovná telexová zpráva z Popradu odeslána dublinskému letišti, ale tamní firmě, která obstarává manipulaci se zavazadly při odbavení cestujících (tzv. handling).

Při vysvětlování nešťastného incidentu, kdy při bezpečnostním nácviku slovenský psovod omylem nechal odcestovat do Dublinu pasažéra s balíčkem trhaviny, slovenská strana ve středu trvala na tom, že o nedopatření včas Dublin informovala dálnopisem. Irské úřady to ale popírají. Zpráva se ve středu večer nakonec našla, a to v záznamech dublinské kanceláře handlingové společnosti Servisair.

"Mysleli jsme si, že je to napodobenina plastické trhaviny určená k výcviku policejních psů," řekl reportérovi Irish Times mluvčí společnosti. "Letadlo by přece se skutečnou trhavinou neletělo."

Irská rozhlasová a televizní stanice RTÉ uvedla, že slovenská strana poskytla při vyšetřování incidentu Irům tři dálnopisné adresy, které má k dispozici jako spojení na dublinské letiště. Žádná z nich ale není správná.

Společnost Danube Wings, která let z Popradu do Dublinu zajišťovala, mezitím potvrdila informaci slovenské pohraniční policie, že dostala ještě před odletem z Popradu zprávu o ztracené výbušnině. Zástupce společnosti podle informací dnešního slovenského tisku obdržel zprávu, že v jednom z odbavených zavazadel se nachází "neškodný vzorek pro výcvik psů". Taková informace podle mluvčího Danube Wings nebránila odletu. "Během letu nebyla nijak ohrožena bezpečnost cestujících," řekl mluvčí.

"Slovenské úřady ohrozily svým tajným letištním cvičením životy mnoha Irů," napsal dnes v komentáři Irish Times. List spekuluje, že výbušninu RDX (hexogen) si slovenská policie zvolila proto, že byla před několika lety použita při skutečném teroristickém útoku. V srpnu 2004 se obětí teroristů vyzbrojených právě hexogenem stala dvě dopravní letadla v Rusku. K útoku se tehdy přihlásila muslimská extremistické skupina, odsuzující Rusko za útoky na muslimy v jihoruském Čečensku.

"Neexistuje žádný rozumný důvod, proč by mohla výbušnina RDX proniknout do zavazadlového prostoru letadla do Dublinu. Stejně tak nelze ospravedlnit to, že se explozívní materiál dostal na palubu civilního letadla do irského vzdušného prostoru," konstatuje irský deník. List působivě líčí, jaké škody by trhavina mohla způsobit, kdyby explodovala v letadle nebo v dublinském bytě slovenského cestujícího, kde byla nakonec objevena. Autor komentáře Tom Clonan závěrem píše: "Vzhledem k tomu, že `spřátelená` vláda vystavila irské občany tak blízko nebezpečí, je relativní mlčení irských úřadů přinejmenším podivné."

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář