Přibylo srážek mezi letadly a ptáky bojujícími o vzdušný prostor

13.01.2010

Přibylo srážek mezi letadly a ptáky bojujícími o vzdušný prostor
Přibylo srážek mezi letadly a ptáky bojujícími o vzdušný prostor (Zdroj: Aeroweb.cz)
Srážky letadel s ptáky či jinými živočichy dosáhly loni v USA poprvé počet 10.000, možná i více. Informovala o tom dnes tisková agentura AP s tím, že čísla zatím nejsou oficiální.Počet vážných nehod rostl rychleji než u menších incidentů. V prvních pěti měsících roku 2009 se stalo 57 havárií, které způsobily vážné škody.

Ve třech případech zničily letadla a helikoptéru ptáci. Nejméně osm lidí zahynulo, šest dalších utrpělo zranění. Vyplývá to z posledních dostupných údajů americké vlády, které agentura získala. Mezi zničenými letadly byl i airbus A320 s 155 pasažéry a posádkou, který loni přistál na řece Hudson poté, co do něj narazilo hejno kanadských hus. Při dramatickém přistání nikdo nepřišel naštěstí o život.

Loni však v Louisianě cestou na ropnou plošinu havarovala helikoptéra, která se srazila s kánětem rudochvostým. Zahynuli dva piloti a šest pasažérů. S vážnými zraněními přežil bohužel pouze jediný člověk.

Letiště a aerolinie jsou nyní svědomitější při hlášení srážek, řekl Mike Beiger, který je celonárodním koordinátorem programu letištních rizik ohledně volně žijících zvířat.Podle expertů však roste i populace velkých ptáků, jako jsou například kanadské husy, které při srážce mohou vyřadit motory letadel.

Ptáci a letadla bojují o vzdušný prostor. A to stále ve větší míře, řekl Richard Dolbeer, odborník na kolize s ptáky, který je poradcem amerického Federálního leteckého úřadu (FAA) a ministerstva zemědělství.


Nálet na B757 - 200 British Airways

Zdroj: www.sme.sk

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář