Střed Pardubic ozdobil první motorový letoun z Československa

14.05.2010

Střed Pardubic ozdobil první motorový letoun z Československa
Střed Pardubic ozdobil první motorový letoun z Československa (Zdroj: Aeroweb.cz)

Od pátku 7. května až do prvních červnových dnů je v pardubickém obchodním centru AFI Palace umístěn letoun Bohemia B.5 stavitele Václava Vondráška. Jeho vystavení je další z řady akcí připravených Sdružením Aviatické pouti pro letošní rok, ve kterém si připomínáme sto let od prvního řízeného letu Ing. Jana Kašpara. Vyvrcholením akcí se stane letošní, jubilejní dvacátá, Aviatická pouť konaná ve dnech 5. a 6. června. Její program, obohacený o množství historických letadel i ze zahraničí, bude premiérově rozdělen do několika dějství, která divákům představí významné kapitoly z dějin českého a československého letectví.


Předlohou pro novostavbu se stal elegantní malý dvouplošník postavený v roce 1919, a to jako vůbec první motorové letadlo postavené v tehdy mladém samostatném Československu zalétané Rudolfem Poláneckým 27. dubna 1919. Jeho vznik a počáteční provoz je neodmyslitelně spojen s letištěm Plzeň-Bory. Tam působilo od roku 1914 aviatické sdružení Bohemia, které tvořili Rudolf Polánecký, Viktor Brune a Jaroslav Samek. Jejich činnost přerušila na čtyři roky první světová válka, po jejímž skončení se členové opět dali dohromady a již ke konci listopadu roku 1918 začali pracovat v borském hangáru. Později letoun zakoupil aviatik Jaroslav Weisner z Chrudimi. Po skončení životnosti starého motoru byla Bohemia B.5 přestavěna v roce 1924 na kluzák.


Vystavený letoun byl postaven v roce 2009 panem Václavem Vondráškem. K pohonu je použit současný motor ROTAX 582 o výkonu 65 koní.


Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář