Omnipolu ve středu končí lhůta na odstranění závad u C-295M

14.06.2011

Omnipolu ve středu končí lhůta na odstranění závad u C-295M
Omnipolu ve středu končí lhůta na odstranění závad u C-295M (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zítra skončí lhůta, kterou dostala firma Omnipol od ministerstva obrany na odstranění poruch u vojenských dopravních letadel C-295M. Jedná se o závadu ochranného systému, který brání letadlo před tepelně naváděnou raketou. Právě tento systém je pro nasazení letounů v Afghánistánu klíčový, tamější povstalci jsou totiž raketami tohoto typu vyzbrojeni.

Pokud firma Omnipol závadu neodstraní a letadla se i nadále budou potýkat s problémy, ministerstvo obrany již dříve avizovalo, že se bude muset uchýlit k patřičným právním krokům.

Agentura ČTK ale vydala informaci, že v tomto případě smlouva neumožňuje na dodavateli strojů vymáhat sankce. Ve smlouvě je prý dále definováno, že letadla mají být dodána ve funkčním stavu do poloviny roku, závady se ale u letounů objevily již před uplynutím tohoto data.

Zástupci španělského konsorcia EADS, které tyto letouny vyrábí, přiletí v pondělí do Prahy, aby se problém pokusili vyřešit. Informace o obsahu jejich jednání ale nejsou známy.

Vojenské dopravní letouny CASA se od začátku svého působení v armádě České republiky potýkají s problémy. Před měsícem byl například provoz těchto letounů pozastaven kvůli závadě na avionickém systému. Generální náčelník Vlastimil Picek poté vzlet letadel opět povolil.

Nejbližší mise C-295M bude netradičně probíhat ve spolupráci se ZOO hlavního města Prahy. Letoun CASA totiž převeze čtyři koně Převalského do Mongolska. Letadlo by mělo odstartovat 14. června z kbelského letiště.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář