Výrobce letadel Airbus - EADS podal žalobu kvůli úniku informací

29.06.2006

Evropský výrobce letecké techniky EADS podal žalobu na neznámé osoby kvůli úniku interního dokumentu. Ten naznačoval, že v této francouzsko-německé skupině panuje napětí v době, kdy se snaží vyřešit krizi vyvolanou zpožděním v dodávkách obřího letadla A380. Firma dnes rovněž oznámila, že zahájila interní vyšetřování této záležitosti.

Výrobce letadel Airbus - EADS podal žalobu kvůli úniku informací
Výrobce letadel Airbus - EADS podal žalobu kvůli úniku informací (Zdroj: Aeroweb.cz)

Francouzský list Le Monde v pondělí uvedl, že francouzští představitelé firmy, včetně spoluředitele Noëla Forgearda, vyjádřili pochybnosti ohledně schopnosti plnit naplánované dodávky letounu A380 již více než měsíc před veřejným ohlášením odkladu dodávek. Zpráva se odvolávala na zápis ze zasedání dozorčího výboru EADS.

Společnost EADS již v úterý prohlásila, že ji únik tohoto dokumentu šokoval. Dodala, že se zdá, že dokument byl použit s cílem naznačit napětí mezi francouzskými a německými představiteli firmy. EADS však tvrdí, že takovéto napětí neexistuje a že žádné důkazy o něm neobsahuje ani uvedený dokument, píše agentura Reuters.

Francouzská vláda má v EADS 15procentní podíl a dalších 7,5 procenta drží francouzská mediální skupina Lagardére. Za Německo má stejných 22,5 procenta jako Francouzi automobilová skupina DaimlerChrysler. EADS je řízena dvěma generálními řediteli, na něž dozírají dva předsedové správní rady, vždy po jednom Němci a jednom Francouzi.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus EADS


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář