Dráhu 24 v Ruzyni čeká pravidelná údržba, od 13. září bude vše létat na 31

05.09.2011

Dráhu 24 v Ruzyni čeká pravidelná údržba, od 13. září bude vše létat na 31
Dráhu 24 v Ruzyni čeká pravidelná údržba, od 13. září bude vše létat na 31 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jako každoročně čeká i letos "hlavní" ruzyňskou ranvej 06/24 údržba po letní sezóně. V době od 13. do 26. září proto bude veškerý provoz převeden na dráhu 13/31, noční lety se s ohledem na hluk v Praze přeplánují.

"Podzimní údržbu dráhy je nutné provádět každoročně zejména s ohledem na provozní bezpečnost. Práce zahrnují opravy lokálních poruch jako jsou trhliny, porušené hrany a rohy betonových desek nebo sanaci místně narušené (asfaltové) povrchové vrstvy, dále běžnou údržbu dilatačních spár a obnovu vodorovného značení. Na zimu je nutné zajistit potřebné brzdné účinky. Proto se na dráze obnovuje protismyková vrstva – tzv. antiskid." Tolik popisuje údržbu tisková zpráva Letiště Praha. Na Aerowebu jsme o údržbě VPD psali ZDE!

S přihlédnutím k současným dohodám letiště s přilehlými obcemi a městskými částmi v Praze bude letový provoz od půlnoci do páté hodiny ranní zcela přerušen s výjimkou první hodiny. "Období od půlnoci do jedné je vyhrazeno pouze pro odbavení provozních nepravidelností," stojí v tiskovém prohlášení. Letecké společnosti proto své plánované lety posunou.

Údržby dráhy se rozhodlo využít ruzyňské obchodní centrum Šestka, sídlící v bezprostřední blízkosti prahu dráhy 31. Po dobu přesunutí provozu nabídne svým návštěvníkům prostor horního parkoviště, vybavený dalekohledy, lehátky, informačními tabulemi o letounech operujících v Praze, či například leteckým simulátorem. Byť je akce určena především laické veřejnosti, některým fandům a spotterům jistě také udělá radost. Více se o akci dočtete na stránkách ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář