WT-9 Dynamic – vlečný letoun bez kompromisů

13.10.2011 14 příspěvků

Dynamic je na českém leteckém nebi již celkem rozšířeným typem UL letadla. V České republice jich létá již více než třicet z celkem 400 vyrobených kusů. Pojďte se s Patrikem Sainerem podívat blíže na jeho letové vlastnosti, výkony i servisní náročnost.

WT-9 Dynamic – vlečný letoun bez kompromisů
WT-9 Dynamic – vlečný letoun bez kompromisů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Testovaný letoun nám zapůjčil zástupce pro český trh, firma OK Light z Příbrami. Jedná se o zcela nový letoun verze Club 2008 s pevným podvozkem, 100koňovým motorem Rotax 912ULS a za letu stavitelnou vrtulí.

První dojem a letové vlastnosti

Dynamic již zvenku působí velice ladným a zároveň dravým dojmem. Hned při prvním pohledu je vám jasné, že před vámi stojí špičkový a rychlý stroj. Design celého letadla je vyvážený a dílenské zpracování přímo excelentní. Dynamic je prostě pěkný, a to jak na zemi, tak za letu. Při bližším ohledání zjistíte, že se jedná o robustní konstrukci s důkladně zpracovanými detaily.

Prázdná hmotnost letadla bez záchranného systému, začínající na 270 kg, je až neuvěřitelná. Dle instalované výbavy se běžná hmotnost letadla pohybuje okolo 300 až 310 kg. Nastupování do Dynamiku bych přirovnal k nastupování do anatomické sedačky závodního vozu. Ale musím uznat, že i s mojí „mohutnou postavou v břišní krajině“ je posed v sedačce pohodlný a i všechny palubní ovladače jsou dobře přístupné.

Nožní řízení je za příplatek polohovatelné ve třech úrovních. V sedačce vás drží opět příplatkové čtyřbodové pásy. Vystupování z kabiny je již o trošku náročnější, ale místa pro opření se v kabině jsou dostatečně pevná i tuhá, a tak se nemusíte bát, že při nastupování či vystupování z kabiny něco rozbijete.

Výhled z kabiny je vcelku standardní, jako u jiných dolnoplošných letadel. Samozřejmě je mírně omezen výhled přímo před sebe, jelikož posádka sedí schována za motorem z důvodu aerodynamické čistoty a snížení čelního průřezu trupu letadla. Avšak letové vlastnosti této „stíhačky“ to kompenzují.

Ihned po přidání plného plynu na dráze příbramského letiště začíná Dynamic  akcelerovat a během krátké chvilky jsme ve vzduchu. Při tomto raketovém startu jsem si vzpomněl na pár dní starou událost, kdy jsem s Cessnou 172, naloženou třemi kamarády, přejel celou startovací dráhu a na konci jsem prostě doufal, že to poletí.  Ano, letělo, ale do 300 metrů nad zemí jsme stoupali nekonečně dlouho.

Cestovní rychlost „stodvaasedmdesátky“ se stabilizovala okolo 90 kts, to odpovídá asi 165 km/h. Dynamic se po krátkém stoupání ve zhruba 500 metrech nad zemí postupně ustálil na cestovní rychlosti 210-220 km/h. Jeho spotřeba přitom činí asi 16-17 litrů Naturalu 95 na hodinu letu neboli oněch 210 km uletěné vzdálenosti. Ta stodvaasedmdesátka si při 165 km/h brala minimálně 35 litrů/h Avgasu. Ale uznávám, že jsme byli na palubě čtyři.

Toto srovnání uvádím úmyslně. Vždy když sedám do moderního ultralehkého letadla, uvědomím si, jak daleko se tato kategorie dostala. A nakolik již překonala mnoho typů letadel, na kterých většina z nás začínala svůj výcvik PPL.

Ale zpět k Dynamiku. Jeho cestovní rychlost je staví mezi špičku UL letadel určených pro cestování na delší vzdálenosti, to bezpochyby ano. Dvě letové vlastnosti mne však zaujaly mnohem více nežli vysoká cestovní rychlost. Je to především velmi příjemné řízení, kde jsou jak působící síly, tak výchylky jednotlivých řídicích ploch ve velmi vzácné shodě. Prostě řízení Dynamiku je ohromný požitek.

Druhou vlastností je ovladatelnost letadla na nízkých rychlostech pod 100 km/h. Dynamic zůstává stále velmi dobře ovladatelný a reaguje pohotově na každý povel řídicí páky. I při silnějším bočním větru či turbulenci máte i při nízké rychlosti dobrou kontrolu nad letadlem. Plně vysunutá vztlaková klapka dodá letadlu dostatečné opadání, a tak se nemusíte bát, že byste se netrefili byť na krátkém letišti.

Zatahovací podvozek Dynamiku je řešen vlečenými koly hlavního podvozku s odpružením a funguje velmi dobře jak na asfaltu, tak na travnatých a často dost hrbolatých letištích. Jeho mechanické zpracování je velmi pěkné a robustní a budí dojem dospělého letadla.

Pevný podvozek je řešen laminátovou podvozkovou nohou, která je však příliš krátká a vetknutá do trupu pod strmým úhlem, čímž nedovoluje podvozku dostatečně měkké pružení. Podvozek sice snese i tvrdší přistání a přebytek energie bezproblémově pojme, ale pojíždění po hrbolatějším travnatém porostu je krajně nepříjemné. Nejen že pro vysoké otřesy nejste při pojíždění schopni nastavit žádný ovladač na palubní desce, protože se na něj rukou prostě netrefíte, já dokonce musel na chvilku zastavit, abych mohl odpovědět dispečerovi na věži. Jinak bych si ukousl jazyk.

Výhodou je možnost přiobjednání vlečeného zavěšeného podvozku v nezatahovací verzi. Ten se totiž nabízí pro trh ve Velké Británii, kde se nepodařilo laminátové nohy certifikovat. V průběhu testu jsem měl možnost si chvíli zalétat i s verzí „Dynamic Speed 2008 Professional Edition“. Když jsem slyšel toto pojmenování, vzpomněl jsem si na starý reklamní spot „Škoda Henlajn“…

Špičková výbava zatahovacím podvozkem, 100koňovým Rotaxem, stavitelnou vrtulí a plně glasskokpitovou avionikou (Dynon EFIS D100 + D120) byla ještě vylepšena slušivými winglety na konci křídel, elektrickými klapkami s preselektorem, elektrickým vyvážením, dodatečným voličem pro D-100, autopilotem a vylepšeným zapojením palubní elektrické sítě.

Takto nadupané letadlo ve mě budilo dojem úžasné hračky. Já osobně nejsem velký vyznavatel elektronických systémů, klapky i vyvážení mám mnohem raději mechanické a glasskokpity také nemám moc v lásce, ale uznávám, že všechny tyto systémy „práci“ na palubě velmi zjednoduší. Důležité je, že si každý zákazník může vybrat podle svých preferencí. Cena takto vybaveného letadla však přesahuje částku 3,3 miliónu korun vč. DPH.

Trocha historie a současná produkce

Slovenská společnost Aerospool byla založena v roce 1991 za účelem výroby větroňů. V současné době v Aerospoolu vyrábějí kromě Dynamiků také části kluzáku Ventus 2c a provádějí jejich konečnou montáž. Výrobní závod je umístěn na letišti v Prievidzi.

Konstrukce letadla a technická řešení

Dynamic je dvoumístný dolnoplošník, nabízený s pevným či zatahovacím tříkolovým podvozkem, s klasickým uspořádáním ocasních ploch. Trup i křídlo jsou kompozitové konstrukce. Trup tvoří pevný celek s centroplánem a palivovými nádržemi v šířce 2,45 m. Ocasní plochy jsou též pevně spojeny s trupem letadla a rozpětí výškového stabilizátoru nepřesahuje šířku centroplánu. Letadlo je tudíž možné se složenými křídly transportovat v přepravním vozíku.

Technické údaje

 
Délka: 6,2 m
Rozpětí: 8,44 m
Výška: 2,05 m
Plocha křídel: 9,8 m2
Pohonná jednotka: Rotax 912 ULS
Vrtule: SR 3000 dvoulistá, za letu přestavitelná
   
Výkony  
Pádová rychlost: 64 km/h
Max. rychlost v horizontální letu: 280 km/h při max. trvalém výkonu
Nepřekročitelná rychlost: 302 km/h
Stoupavost: 6,7 m/s
Délka vzletu přes překážku 15 m: 270 m
   
Hmotnosti  
Hmotnost prázdného letounu: se zatahovacím podvozkem 300 kg
  s pevným podvozkem 285 kg
Max. vzletová hmotnost: 450 kg
  472,5 kg (se záchranným systémem)

Užitná hodnota letadla

Dynamic je skutečně pohodlný cestovní stroj na dlouhé tratě. Zároveň najde velmi dobré uplatnění v klubovém provozu nejen díky nízké provozní náročnosti, ale také pro možnost použití pro aerovleky téměř jakýchkoliv kluzáků. Odpolední polétání s ním je skutečně požitek, jeho řízení je velmi příjemné a nezáludné. Náročnost přeškolení na Dynamika bych považoval za standardní až mírnou.

Asi to není stroj vhodný na úplně základní výcvik, ale myslím, že ani méně zkušený pilot nebude mít problém Dynamika plně ovládnout. Pro cestování bych mu vytkl malou přípustnou hmotnost v zavazadlovém prostoru, to je však možné kompenzovat umístěním příručního zavazadla do prohlubně pod nohy posádky, kde je dostatečný prostor navíc. Nebude to sice úplně pohodlné, ale své těžší tašky tam odvezete.

Standardní nádrže Dynamiku pojmou 75 litrů paliva, což již zaručuje dobrý dolet, verze letadla s přídavnými nádržemi nabízí až 120 litrů paliva na palubě. Samozřejmě musíme vzít v úvahu vzletovou hmotnost, avšak možnost naplnit letadlo pro více než sedmihodinovou vytrvalost může být někdy při sólo letu také dobré.

Bezpečnost

Dynamic je na Slovensku certifikován jako letoun a jeho výroba probíhá pod dohledem Slovenského leteckého úřadu. Kabina letadla je navržena s prvky pasivní bezpečnosti, sedadla jsou pevná a vybavená čtyřbodovými bezpečnostními pásy. Palivové nádrže jsou umístěny mimo prostor posádky a všechna palivová instalace je provedena protipožárně. Elektrická instalace letadla také odpovídá leteckým normám. Letadlo je běžně vybaveno balistickým záchranným systémem, jehož funkčnost byla již úspěšně ověřena i v běžném provozu při záchraně posádky, která nezvládla řízení za extrémně špatného počasí.

Kolik ta „sranda“ stojí

Základní cena verze Travel činí s pevným podvozkem, 80koňovým Rotaxem 912 a pevnou vrtulí činí 1,8 milionu Kč vč. DPH. Cena plně vybaveného letadla však může hravě překročit tři miliony. Základní servisní interval je 50 a 100 hodin. Životnost trupu letadla do první generální opravy je stanovena na 3 000 hodin a motoru Rotax na 1 500 hodin.

Vychytávky, zajímavosti a nedostatky

+ úžasně vyvážené řízení – létání s Dynamikem je skutečně požitek
+ dobrá ovladatelnost na nízkých rychlostech a účinné vztlakové klapky
+ zdařilý design letadla a skvělé dílenské zpracování
+ aerodynamická čistota a vysoká cestovní rychlost s dobrým doletem
+ kvalitní zástavba motorové jednotky včetně funkčního airboxu
+ kvalitní robustní podvozek se systémem vlečených koleček s odpružením
+ nízká hmotnost prázdného letadla v základní výbavě
+ možnost nadstandardní výbavy na přání
+ možnost aerovleků kluzáků až do hmotnosti 750 kg

– malá přípustná hmotnost v zavazadlovém prostoru (pouze 10 kg)
– nedostatečné větrání kabiny při pojíždění
– za letu je kabina větrána dobře, avšak na nižších rychlostech náporové větrání funguje nedostatečně
– varianta pevného podvozku s laminátovou vzpěrou je na trávě příliš tuhá a pojíždění s letadlem po hrbolatějším letišti je utrpením
– špatně přístupný ovladač přepínání palivových nádrží –
jedná se o životně důležitý ovladač, obzvláště v Dynamiku, který nemá polohu levá + pravá nádrž – nádrže jsou odděleny a pilot musí za letu neustále kontrolovat, z jaké nádrže čerpá palivo, a pohotově přepnout kohout při vyčerpání jedné z nádrží
– horší přístup do kabiny při nastupování i vystupování z letadla
– ovládání vztlakových klapek tažením páky dopředu/dozadu místo zvedáním nahoru/dolů a dlouhý chod ovladače –
pohyb ovladače klapek je méně přirozený než při pohybu nahoru/dolů
– ovládání vztlakových klapek při plně vytažených klapkách je v mírné kolizi s ovládáním plynové přípusti – páka vytažených klapek prostě blokuje pohodlné položení předloktí pro ovládání plynové přípusti při provádění finálního přiblížení
– ovládání brzd hlavního podvozku pákou mezi sedadly místo pedály – zde se však jedná spíše o subjektivní hodnocení, jelikož páka brzd funguje velmi dobře, pouze umístění ovladače brzd jinam než na nožní pedály považuji za mírně nestandardní

Konečné skóre

Dynamic je „pořádné“ letadlo. Výtečně dílensky zpracovaný, pěkný, aerodynamicky čistý, rychlý a s výjimečně vyváženým řízením. Je nenáročný na pilotáž a přitom poskytuje velmi příjemné a živé letové vlastnosti. Svými výkony je předurčen k polykání dlouhých cest a v neposlední řadě je to perfektní vlečná pro klubový provoz. Je provozně nenáročný a má dlouhodobou životnost. S radostí můžu říci, že v redakčním testu obstál na výtečnou!

Tento článek vyšel v časopise Flying Revue

Mohlo by vás zajímat

Témata

Test letadla


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Umisteni pilota

14.10.2011 v 14:36 Jirka

Planuju zakoupeni nejake dvousedadlovky, ale resim dylma kde sedet. jsem pravak a pri rizeni vetrone mne rizeni levou rukou dela docela problem a letadel na miste veliciho pilota vychazi knypl na levou ruku a na pravou plyn a ostatni (bavim se o fazi v letu na finale). Bojim se, ze mi to bude delat problem a tudyz bych se chtel zeptat jestli je bezne ze v solo letu sedi pilot na leve strane kdy knypl drzi pravou rukou. Navic kdyz se podivam na fotku tohoto dynamiku tak vidim ze na levou jsou 4 bodove pasy a na pravo ne (teda pokud nejsou schovane). Je to snad take z tohoto duvodu? Diky

Odpovědět

Re: Umisteni pilota

14.10.2011 v 16:33 Kessidy

Jde jen o zvyk, auto taky asi řídíš víc levou než pravou, není to nic nepřirozeného.

Odpovědět

Re: Umisteni pilota

14.10.2011 v 19:01 baks4c

To si zvykneš, létáme tak všichni. Je to podobné jako ovládání spojky u auta levou nohou. Zpočátku je s tím problém, ale za čas je to naprosto normální.

Odpovědět

lítat z prava

14.10.2011 v 20:56 Chorche

A proč nechceš lítat z prava ? Já taky od začátku lítám z prava. Sedne mi to daleko víc než z leva. Tj. držím knypl pravou, plyn, klapky levou.

Odpovědět

leva nebo prave je uplne jedno

14.10.2011 v 23:20 Michal

kazdemu, kdo zacinal litat vetrone a preskoloval se na Vivata to ze zacatku pripadalo nezvykle a musel nad tim premyslet a dal by nevimco za moznost ridit vsechno pravou....ale po par hodinach zjistis, ze je to opravdu jedno...a litani zprava - proc ne, ale ne vsechny eroplany jsou upravene UL, kde si muzes hodit budiky doprava, potom si sednes do neceho jineho a stejne si budes muset zvyknout...

Odpovědět

možnosti ...

15.10.2011 v 20:40 Jiří

A co se poohlédnout po UL s jedním kniplem uprostřed. Pak bys na levé straně řídil éro pravou rukou a levou bys ovládal plyn.

Odpovědět

Hloupost

16.10.2011 v 9:57 Sumys

Naprostá hloupost lítat levou rukou. Zvykneš si, to je pravda. Zvykneš si ale i na psaní levou rukou. Otázka je, proč by jsi to dělal, že. Takže jestli máš možnost, tak určitě řiď pravou rukou. Je to pro praváka daleko přirozenější a přesnější. Nenech se zvyklat hloupostí a nezodpovědným ulehčením si návrhu kokpitu, kterou vymysleli ostatní. Tam kde je opravdu potřeba přesnost a jednání pod tlakem, tak je stejně knipl napravo.

Odpovědět

Levá nebo pravá

16.10.2011 v 12:57 Tomáš

Nevěř všemu co zde lidi píšou. Sumys si může myslet, že to je naprostá hloupost, je to jeho subjektivní pocit. Neměl by už, ale psát bludy, které napsal v poslední větě. Jestli budeš někdy sedět v kokpitu dopravního letadla, tak dokud budeš sedět vpravo, budeš mít řízení jak si představuješ, až z tebe bude kapitán, tak holt budeš mít pravou ruku na pákách a levou budeš ovládat letadlo. Není snad třeba pochybovat o tom, že to je v rozporu co píše Sumys. Opravdu i Kapitáni potřebují přesnost, jednají pod tlakem a ovládají letadlo levou rukou. Konstruktéři letadel nejsou blbci. Věř, že neuteče ani 20hodin a naprosto si zvykneš.

Odpovědět

Leva nebo prava

16.10.2011 v 18:22 George

Ja z osobni zkusenosti mohu taky rici ze si zvyknes.Cumel jsem jak pero kdyz jsem se dozvedel a uvidel ze se letadlo ridi vetsinou levou rukou ale opravdu si rychle zvyknes jako ja i ostatni.Co me delalo ale daleko vetsi problem bylo rizeni kolem svisle osy.Na to jsem si nemohl dlouho zvyknout,vzdycky jsem si myslel ze ty pedaly maji fungovat jako na motokare a instinktivne jsem je tlacil obracene.Diky tomu uz sem mel jednu krizovku.Ma nekdo podobny pocit ze by ty pedaly meli fungovat obracene a podle me instinktivne natacet letadlo kolem svisle osy stejnym pohybem nohou?

Odpovědět

Levá nebo pravá

16.10.2011 v 21:50 Z.V.

Já to řeknu asi tak, že místo kde sedí pilot je dané letovou příručkou. U drtivé většiny letadel to bude levá sedačka. Takže úvaha o řízení z pravé sedačky je dost nepraktická, imho ve většině případů v rozporu s letovou příručkou. Sedět vlevo a řídit pravou je ještě horší nápad. Reálně by to znamenalo, že ztrácím kontrolu nad plynem. Nevím jak by jsi chtěl řídit při vzletu, kdy je nutné v jedné ruce držet plyn a v druhé knipl. Při přistání je to též dost nepraktické, s plynem v ruce máš v případě nějakých mimořádností o mnoho více možností, o tom že přistát na krátké neznámé dráze bez korekce plynem může být v turbulentním prostředí i dost problém. Já kluzáky nikdy nelétal, ale hodiny proseděl před počítačem. Joystick v pravé ruce. Pak jsem si sedl do skutečného letadla a instruktor řekl že letadlo se řídí levou rukou a bylo vymalováno. Tak jsem si zvykl na levou. Pak mi známý půjčil do ruky vrtulník. Tam je to pro změnu na pravou ruku. Dnes létám v simulátorech pravou, v letadlech levou a nijak mi to nevadí. Zajímavé je, že ani letadlo, ani vrtulník se mi tou druhou rukou neřídí dobře, ale to třeba někdy vylepším. Řídit levou má pro praváka ještě jednu nezanedbatelnou výhodu. Po většinu letu máš dominantní pravou ruku volnou - můžeš tedy bez problémů si dělat poznámky, ovládat gps, rádio, atd atd. V dvoumístném letadle na rozdíl od kluzáku není všechno po ruce a když má člověk naladit radio které nějaký šikula umístil do vzdálenější části palubky, tak je to v neklidném prostředí dost problém i tou dominantní rukou. A Sumyse prosím neber vážně.

Odpovědět

Letani pod tlakem

16.10.2011 v 23:21 taky Tomas

Rekl bych, ze Sumys myslel letani pod tlakem trochu tezsiho kalibru, tzn. na vojenskych rourach. To ale nic nemeni na tom, ze jeho nazor je mimo. Opravdu nezalezi na tom, kterou rukou clovek leta. Kazdemu, i pravakum, je nezvykle, kdyz se maji poprve na typovce posadit napravo, a zacit letat pravackou, kdyz se to pri tech minimalne 200 hodinach naucili naopak. Ale zas si zvyknou a casem je to ceka opet nalevo. A ta poznamka s autem je taky trefna. Vetsina ridicu ma pravacku na radicce...

Odpovědět

Levá nebo Pravá

17.10.2011 v 8:27 Sumy-M.H

Prosim nezaměnovat se Sumys. Popravdě řečeno neznám nikoho, kdo by měl problém s řízením levou. V echu levou, v Blaníku pravou a příjde mi to naprosto samozřejmé. Ano, můžu si svoje upravit na pravou a pak při přeškolení na jiný typ budu čučet jak sůva z nudlí-to nemá moc logiku. Jinak Dynamita jsem si mohl povodit-sice z pravý :-) , ale s článkem se docela ztotožnuji-tak příjemné sladění ovládacích ploch mě velmi mile překvapilo-po celou dobu jsem měl pocit, že je tam ta kulička snad přilepená. Moc příjemné éro. Sice je v článku zmíněno dle autora ne zcela dobře řešené ovládání vztakových klapek, ale například oproti Echu se zoufale pomalými elektryckými klapkami( u kterých ani neni jistota že vždy vylezou/zalezou, jsou u dynamika venku/uvnitř hned. Ještě co vím, tak má dynamit krapet háklivou "ochranou ostruhu" na ocase a při trvalém provozování na travnatém letišti se člověk občas nevyhne škrtnutí a bohužel i výměně této ostruhy.

Odpovědět

vlecna

02.11.2011 v 11:01 lastfever

To ze dynamic je dobry jako vlecna si uplne nemyslim. Protoze v lete me s nim ani nechteji poradne vytahnout, protoze by se prehrivaly hlavy na motoru. Nedejboze bych za tim nechtel letet s necim bilym a lehkym. Proste ten motor vubec nema vykon na vlekani. Jeste tak s nejakou jednosedadlovkou. Ale jako nahrada za dosluhujici Zliny do AK na tahani vycviku rozhodne ne

Odpovědět

RE: vlecna

21.11.2011 v 11:10 R.M.

S dynamicem vlekáme již tři roky a to při všech možných teplotách. Vlekáme L23 ve dvojím, Januse ve dvojím (650 kg)a ventuse s vodou (nejhorší vleky). Vlekali jsme i twinastira ve dvojím. Při vysokých teplotách měla problém s teplotou i Z226, ale vhodnou konfigurací letu se i to dá překonat. Výcviky vlekáme běžně a pokud to porovnám, pak je vlekání s dynamicem ve většině ohledů lepší než se Z226. Jediný problém je silnější boční vítr (se Z226 se dalo vlekat s větším bočním větrem než s ULL).

Odpovědět

Přidat komentář