Legenda vietnamské války F-4 Phantom přiletí do Pardubic

22.05.2012

Legenda vietnamské války F-4 Phantom přiletí do Pardubic
Legenda vietnamské války F-4 Phantom přiletí do Pardubic (Zdroj: Aeroweb.cz)

V minulém týdnu byla oficiálně potvrzena účast dalšího legendárního letounu na letošní Aviatické pouti. Ze sousedního Německa přiletí dvoumotorový proudový letoun Phantom II. Tento stroj plně zapadá do koncepce letošní Aviatické pouti, jejíž komponovaná vystoupení jsou věnována století vzdušných soubojů.

Letadla McDonnell Douglas F-4 Phantom II byla původně navržena jako palubní stíhací stroj a v této podobě byl zalétán v roce 1958 i první prototyp. Od roku 1962 však tento typ našel uplatnění také jako standardní taktický bojový letoun amerického letectva, určený především pro vybojování vzdušné nadvlády a útoky proti pozemním cílům.


Foto Jan Čadil

Nejslavnějšího nasazení dosáhly Phantomy z letadlových lodí v období vietnamské války. Vzhledem k rozšíření Phantomů ve vojenských letectvech různých zemí světa se tento typ později zapojil i do řady jiných konfliktů. Výroba ukončená na sklonku sedmdesátých let vyprodukovala přes pět tisíc Phantomů různých verzí.

Do Pardubic přiletí stroj ze služeb německé Luftwaffe. Ta převzala první letadla F-4F Phantom II v roce 1973 a postupně je zařadila do stíhacích eskader JG-71 a JG-74 a bombardovacích JBG-35 a JBG-36. Právě z prvně jmenované eskadry Jagdgeschwader 71 se jménem Richthofen ze základny Wittmund v Dolním Sasku přiletí i stroj, který navštíví Aviatickou pouť.

Jagdgeschwader 71 je posledním útvarem, který v Německu Phantomy ještě provozuje a pardubická návštěva bude o to vzácnější, že Německo plánuje tyto letouny definitivně vyřadit z výzbroje v polovině roku 2013. Jedná se tak o jednu z posledních možností spatřit na vlastní oči tento stroj Luftwaffe, který v dobách Studené války létal na západní straně Železné opony.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář