V Čáslavi sjel vojenský antonov po přistání z dráhy, příčina se vyšetřuje

24.05.2012 1 příspěvek

V Čáslavi sjel vojenský antonov po přistání z dráhy, příčina se vyšetřuje
V Čáslavi sjel vojenský antonov po přistání z dráhy, příčina se vyšetřuje (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na letišti v Čáslavi ve středu krátce před polednem hořel vojenský letoun Antonov An-30. Ruský monitorovací stroj zapojený do mise Open Skies po přistání sjel asi 200 metrů z dráhy. Na palubě letadla bylo 23 lidí, z toho čtrnáct ruských a devět českých vojáků. Podle dostupných informací bylo zraněno sedm členů posádky z nichž bylo šest převezeno do nemocnice.

Ruská strana prohlásila, že již započala s vyšetřováním incidentu a má v úmyslu potrestat případné viníky nehody, kterým hrozí až sedm let za mřížemi. Dnes mají do České republiky přicestovat ruští vyšetřovatelé, aby zjistili příčiny nehody.

Prozatím se objevilo několik teorií o příčinách nehody. Mezi "standardnější" vysvětlení patří to, že po tvrdším dosednutí došlo k ulomení přední podvozkové nohy, díky čemuž se stroj stal na zemi neovladatelným a sjel z dráhy. Další verze tvrdí, že se přední podvozková noha vůbec nevysunula. Poněkud konspiračně působí třetí teorie o příčině nehody, podle které došlo k požáru v kabině ještě před dosednutím stroje, a to z důvodu zkratu na tajně testované pozorovací technice.

Kvůli nehody bylo čáslavské letiště uzavřeno, čímž byly uzemněny všechny stíhačky Gripen chránící vzdušný prostor České republiky. Ochranu našeho vzdušného prostoru převzali spojenečtí piloti. Mezi nimi i slovenští piloti s letouny MiG-29. Podle mluvčí generálního štábu AČR Jany Růžičkové bude dráha v Čáslavi uzavřena na nezbytně nutnou dobu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Musel to být horor

24.05.2012 v 16:35 Rene

V kabině začlo hořet, piloti kvůli dýmu vidí blbě ven i na přístroje a do přistání ještě zbývá několik minut. Strašný... Pak už to má logiku. Pilot hořícího letadla jde co nejrychleji dolů, při tvrdém přistání urazí přední podvozek a díky větší rychlosti dosedne na konce RWY, kterou logicky přejede. Nechtěl bych to zažít.

Odpovědět

Přidat komentář