Aviatická pouť v Pardubicích již tento víkend

31.05.2012

Aviatická pouť v Pardubicích již tento víkend
Aviatická pouť v Pardubicích již tento víkend (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již o tomto víkendu, ve dnech 2. a 3. června, se na pardubickém letišti uskuteční tradiční Aviatická pouť. Letošní, již dvacátý druhý ročník je zaměřen na připomenutí století vzdušných soubojů. A právě tomuto tématu budou věnována jednotlivá dějství komponovaného programu složeného z několika velkoprostorových „divadelních“ scén zaměřených na jednotlivé scény z významných válečných soubojů.

Letové ukázky historických strojů bude doplňovat pozemní děj, ve kterém nadšenci v dobových uniformách předvedou, jak probíhaly bitvy v jednotlivých obdobích, ze kterých budou letadla. Návštěvníci se tak budou moci přenést časem od první světové války, přes souboje v Tichomoří v roce 1941 a evropskou frontu na konci druhé světové války až k bojům v Koreji a ve Vietnamu a je dost možné, že uvidí i budoucnost, kterou ještě na žádném leteckém dnu neviděli.


Curtiss P-40B

V celém programu vystoupí řada historických letadel, z nichž mnohé se představí v české premiéře. Mezi nimi nebudou chybět takové legendy jako je Spitfire Mk.XVI, Messerschmitt Bf 109, Jak-9 či zcela unikátní Curtiss P-40B, který jako jeden z mála přežil zdrcující útok na Pearl Harbor. Do Pardubic přiletí také dvoumotorový F-4F Phantom II proslavený v období vietnamské války, nebo bitevní Suchoj Su-25UBK. Pozvání přijala i posádka s legendárním vrtulníkem Bell-47G, všeobecně známým ze seriálu M.A.S.H. Bohatý program Aviatické pouti složený z velkoprostorových představení doplní akrobatická vystoupení předních českých letců a tradiční velkoskupina letadel Trener.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář