V Rusku testují Antonov An-2 s novým turbovrtulovým motorem

04.09.2012

V Rusku testují Antonov An-2 s novým turbovrtulovým motorem
V Rusku testují Antonov An-2 s novým turbovrtulovým motorem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Známy ruský dvouplošník Antonov An-2 má před sebou pravděpodobně největší modernizační krok v novodobé historii letounu. Sibiřský letecký výzkumný institut totiž zaměnil původní hvězdicový motor Švecov AŠ-62IR za turbovrtulový Honeywell TPE331-12U a takto upravený letoun nyní testuje.


Antonov An-3 z roku 1980

Nový motor by měl přinést snížení nákladů na provoz a údržbu letounu. Zároveň umožní Andule létat na nejrozšířenější palivo Jet A-1, které je dostupné na naprosté většině velkých letišť. Turbovrtulová pohonná jednotka také dodává o deset procent větší výkon než původní motor.

Ačkoliv se může zdát, že nápad přestavět An-2 na turbovrtulový letoun je novinkou, opak je pravdou. První exempláře s turbovrtulovým motorem byly v Rusku postaveny již v roce 1980 a dostaly nové typové označení An-3.

Antonov An-2 je i přes své stáří velmi rozšířený letoun. Jen v České republice je stále zaregistrováno několik desítek těchto letounů a ve světě létají další stovky antonovů. Proto je snaha o modernizaci legendárního letounu logickým krokem.


Video z testovacího letu

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář