Virgin Galactic je o krok blíže k prvnímu letu do vesmíru

03.01.2013

Virgin Galactic je o krok blíže k prvnímu letu do vesmíru
Virgin Galactic je o krok blíže k prvnímu letu do vesmíru (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americká společnost Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona zveřejnila nové informace z testovaní vesmírné lodě SpaceShipTwo. V prosinci nedávno skončeného roku provedla SpaceShipTwo první klouzavý let v kompletní konfiguraci. To znamená, že na loď byla poprvé naistalována tepelná izolace na náběžných hranách a také raketový motor včetně nádrží na palivo. Celkem se jednalo o 23. klouzavý let stroje.


SpaceShipTwo

Virgin Galactic společně s firmou Scaled Composites plánují vozit turisty na hranici vesmíru (100 km na povrchem Země). Cena jedné letenky je 200 000 amerických dolarů a v současné době letenku zakoupilo už 500 zájemců. První lety s platícími zákazníky se mají uskutečnit až v roce 2014, avšak na konec letošního roku je naplánován první let do výšky 100 km s plně obsazenou lodí. Při tomto letu by měl být na palubě i Richard Branson.

Starty s turisty budou probíhat dvoufázově. V první fázi vzletu bude SpaceShipTwo podvěšena pod mateřskou loď WhiteKnightTwo, která raketoplán vynese do výšky 15 kilometrů. V druhé fázi se raketoplán od mateřské lodě odpoutá a za pomocí vlastního raketového motoru se dostane do cílové výšky 100 kilometrů nad zemí. Návrat na zem bude probíhat klouzavým letem.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář