Když se řekne parašutismus...

11.09.2006

...většině pilotů nejspíš přeběhne mráz po zádech…v dnešní době však zcela zbytečně!

Když se řekne parašutismus...
Když se řekne parašutismus... (Zdroj: Aeroweb.cz)

Laik si parašutistu pravděpodobně představí jako blázna ověšeného dvacetikilovým postrojem na zádech a záložákem na břiše, pod tíhou sve výstroje sotva se sunoucího do výsadkového letounu, s přibývající výškou postupně ztrácejicí vědomí… ze dveří vypadne už ve stavu téměř naprostého bezvědomí a nekontrolovaně se řítí k zemi volným pádem, přičemž se mu náhodou podaří otevřít padák, obrovský kulatý téměř neřiditelný vrchlík, na kterém se parašutista po pár parakotoulech opět setká se zemí...

 

Dnešní situace se však této ani v nejmenším nepodobá, a proto je třeba tento web, který je o létání a pilotáži obohatit o novinky ze světa pilotáže padáků a létání volným pádem!

Nyní Vás v prvním dílu o parašutismu seznámím s Vašimi možnostmi, jak začít skákat...neboli jak si to zažít na vlastní kůži!

MÝTUS č.1: SKÁKÁNÍ Z LETADLA JE NEBEZPEČNÉ

    - v připadě, že se na letiště, kde budete skákat dopravujete autem, nebo jíte do černa opečené špekáčky, riskujete své zdraví několikrát více než při seskoku s padákem

    - každý padák je vybaven zabezpečovacím přistrojem, který stále načítá rychlost Vašeho pádu a v případě,že budete mít ve výšce 225m větší rychlost, než byste měli na plně funkčním padáku, okamžitě dojde k automatickému otevření záložního padáku

    - pro studentske padáky se navíc používají přístroje, které jsou nastaveny na výšku otevření hlavního padáku, kdyby se student příliš dlouho kochal volným padem a zapomněl včas otevřít

    - navíc padáky balí jen zkušení baliči a veškeré vybavení je stále pod přísným dohledem kontrolováno a a přebalováno

Nejdřív ze všeho se musíte rozhodnout, co od seskoku očekáváte... Chcete si vyzkoušet plán B, když Vaše letadlo není úplně v pohodě? Samostatné opuštění letounu? Chcete zažít volný pád a cítit kolem sebe proudící vzduch 200km/h rychlostí? Nebo už Vás ta představa uchvátila natolik, že se chcete tomuto sportu začít rovnou věnovat vážněji?

Základní parašutistický výcvik

  •  

    Pro všechny zájemce o samostatný parašutistický seskok, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké to je vyskočit z letadla, které letí. Nezažijete zde volný pád, neboť jeho zvládnutí vyžaduje určitou průpravu, ale zažijete vzrušení při opouštění letounu, měkký tah otevírajícího se padáku ihned po výskoku (otevření proběhne automaticky díky kotvícímu lanu) a posléze let na padáku. Pokud se Vám první seskok zalíbí, můžete pokračovat dalšími seskoky a plynule přejít do sportovního parašutistického výcviku, kde se naučíte ovládat tělo za volného pádu. Po přibližně 25 seskocích se tak proskáčete k seskokům ze 4000 metrů!
  • Před seskokem je nutné absolvovat lékařskou prohlídku. Ke dni seskoku je třeba, abyste dosáhli věku minimálně 15 let (u nezletilých je nutný písemný souhlas rodičů).
  • Cena za základní výcvik včetně jednoho seskoku: Kč 2200,-
    Cena za další seskoky (včetně zapůjčení vybavení): Kč 900,-

Zrychlený výcvik volného pádu (AFF/IAFF):

  • AFF: Pro ty, kteří si chtějí již od prvních seskoků užívat volných pádů. Jedná se o nejrychlejší, nejefektivnější a v konečném důsledku zdaleka ne nejdražší způsob, jak proniknout do světa sportovního parašutismu.
    IAFF: Pro všechny, kteří mají za sebou tandemový seskok a chtějí si vyzkoušet minutu volného pádu za asistence dvou instruktorů. V případě zájmu lze plynule navázat v kurzu AFF.
  • Všechny parašutistické seskoky při uvedeném způsobu výcviku jsou natáčeny parašutistou – kameramanem pro pozdější rozbor výkonu studenta u videa.
  • Před seskokem je nutné absolvovat lékařskou prohlídku. Ke dni seskoku je třeba, abyste dosáhli věku minimálně 15 let (u nezletilých je nutný písemný souhlas rodičů).
  • Cena IAFF: Kč 6100,-
    Cena AFF: Kč 38000,-
  • Tandemový seskok

  • Je určen pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet pocity parašutistů při volném pádu, a to bez náročné přípravy. Bezpečně připoutáni ke zkušenému parašutistovi opustíte letadlo ve výšce 4000 metrů, abyste během následující minuty zažili krásu volného pádu. Ve výšce 1600 metrů otevírá tandem pilot padák a Vy si můžete užívat výhledu do dalekého okolí a vyzkoušíte si i řízení padáku. Asi po deseti minutách bezpečně přistanete. Budete-li chtít, lze natočit průběh tandemového seskoku profesionálnímkameramanem, který Vám krátce po seskoku dá sestříhaný a ozvučený cca 15 minutový videozáznam z tohoto jedinečného zážitku.
  • Seskok lze absolvovat ve věkovém rozmezí 8–100 let, maximání váha je 115 kg. Jestliže jste kardiak, máte cukrovku či epilepsii, musí o tandemovém seskokurozhodnout Váš lékař. Tandemový seskok provádějí i paraplegici či senioři nad 90 let.
  • Cena tandemového seskoku: Kč 3500,-
    Cena kamera: Kč 1200,-
    Cena kamera + foto: Kč 1600,-

 

Na závěr tohoto článku bych chtěla poděkovat za sponzoring letecké škole F AIR, která mi tímto umožňuje zdokonalovat se v mé oblíbené disciplíně – freestyle za volného pádu! Začala jsem skákat před dvěma roky, dnes mám přes 450 seskoků a od letošního roku jsem také začala skákat na přesnost přistání v reprezentačním týmu ČR.

Pokud budete potřebovat jakékoliv další informace ohledně seskoků, ráda vám je zodpovím na emailu rosi.kas@seznam.cz nebo dole v diskusi pod článkem.

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Parašutismus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář