RBAR: Závod v Ascotu ovládl Bonhomme, Šonka na další body nedosáhl

17.08.2014

RBAR: Závod v Ascotu ovládl Bonhomme, Šonka na další body nedosáhl
RBAR: Závod v Ascotu ovládl Bonhomme, Šonka na další body nedosáhl (Zdroj: Aeroweb.cz)

Velmi netradiční trať na ascotském závodišti západně od Londýna hostila pátý závod sezóny závodů Red Bull Air Race 2014. S tratí, do níž startovali piloti takřka po vzletu z travnaté cílové rovinky před přítomnými diváky, se nejlépe potkal vítězný Paul Bonhomme spolu s druhým a taktéž domácím závodníkem Nigelem Lambem a třetím Nicolasem Ivanoffem z Francie. Český pilot Martin Šonka stejně jako v posledním závodě v Polsku skončil bez bodů. Závod nevyšel ani celkovému lídrovi průběžného pořadí Hannesu Archovi z Rakouska.

Navzdory původní velmi špatné předpovědi počasí se závodiště v Ascotu v neděli odpoledne zaplnilo diváky pod oblačným, ale ne deštivým nebem. Kurz však výjimečně nepatřil obvyklým desítkám koňů, ale hned desetitisícům, které dohromady pohání dvanáctku závodních speciálů, či přesněji jejich standardizovaných motorů Lycoming Thunderbolt.

Jako první se mezi pylony vydal domácí miláček, stále úřadující mistr z posledního ročníku 2010 Bonhomme. V tradičním duelu ve fázi Top 12 jej však překvapivě porazil Němec Matthias Dolderer, který předvedl velmi precizní let a odsoudil tak celý Ascot k netrpělivému čekání na výkony dalších pilotů. Na své letošní nevýrazné výkony opět navázal Kirby Chambliss z USA, který se při letu až příliš odchyloval od ideální tratě, a stal se tak relativně snadnou kořistí i pro mimořádně nevýrazného Archa, který mimo jiné obdržel sekundovou penalizaci za nespuštění kouřové stopy. Bohužel, již ve fázi Top 12 skončila také závodní účast pro Martina Šonku, který nestačil na Japonce Jošiho Muroju.

"Dnes jsme si hodně věřili. Trať jsem zaletěl víceméně podle představ bez chyb. Jenže už když jsem startoval, cítil jsem, že vítr bude problém. Hodně zesílil, zpomaloval mě, bylo to vidět hned na prvních dvou branách, které byly abnormálně prohnuté a už od začátku jsem ztrácel. Ale na to se rozhodně nechci vymlouvat, k našemu sportu to patří," vysvětloval po závodě smutně Šonka.

Paul Bonhomme flies in Ascot
Foto Red Bull

Nejtěsnější souboj v dosavadní historii šampionátu předvedli Australan Matt Hall a druhý domácí závodník Lamb, kteří oba zastavili stopky na metě 1:13,571. O přímo postupujícím Hallovi tak rozhodlo neuvěřitelných 7 desetitisícin sekundy! Letošní špatné výkony amerických pilotů opět připomněl Michael Goulian, který zaznamenal nejhorší čas dne a do další fáze poslal Francouze Ivanoffa, který zazářil v sobotní kvalifikaci. Lehký šok ovšem přišel v posledním duelu, když vítěz kvalifikace Kanaďan Pete McLeod připisoval penalizaci za střet s pylonem, nestačil na výkon maďarského matadora Petera Besenyeie a se závodem v Ascotu se rozloučil. Mezi osm nejlepších jako šťastní poražení nakonec k radosti ještě šťastnějších fanoušků poskočili oba Britové Bonhomme a Lamb.

Fáze Super 8 se již pro britské piloty vyvíjela o poznání lépe. Nejprve se mezi pylony vydal opět Besenyei následovaný Hallem a Murojou, který ke svému času připisoval dvě sekundy za přílišné klonění v jedné z průletových bran. Bonhomme pak svým rychlým časem vytvořil tlak na zbylé čtyři piloty. Výborně sice zaletěl Němec Dolderer, ovšem Hannes Arch po opětovné penalizaci za nezapnutí, resp. pozdní zapnutí kouřového vyvíječe připsal další penalizaci a fáze Super 8 pro něj byla konečnou. Dobře provedený let ke zvyšujícímu se křepčení anglických fandů posouval mezi nejlepší čtyři také Nigela Lamba a vedlo se i Ivanoffovi, který jen tak tak zaujal čtvrtou, poslední postupovou příčku.

Finále tak kvůli výsledku kvalifikace zahajoval Paul Bonhomme a jedním z nejlepších časů opět zatlačil na zbylé závodníky. Zkraje dalšího letu se sice zdálo, že Dolderer bude rychlejší, ale poměrně nestálý vítr, který zlobil piloty po celé odpoledne, rozhodil německého letce z rytmu a dal šanci zbylým dvěma pilotům. Nigel Lamb od začátku tlačil na pilu, ale vždy v mezích jistoty, a s bouřlivým jásotem tribun protnul cílovou bránu v druhém nejrychlejším čase Final 4. Jediný, kdo mohl vzít Britům pověstný vítr z plachet, tak zůstal Francouz, který i přes zjevnou snahu dosáhl „pouze“ na bronzový post. Tím však získal skvělé umístění a především výrazný bodový zisk do celkového pořadí, v němž se odpoutal na šestém místě od Šonky, klesnuvšího na deváté místo. Žebříčku sice nadále vládne Arch s 43 body, Bonhomme se však dotáhl na pouhý dvoubodový rozdíl.

Série se nyní přesune k dvěma závodům do Spojených států. Fort Worth uvidí nejrychlejší piloty světa již začátkem září, Las Vegas o další měsíc později.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář