Závod RBAR ve Vegas přerušil vítr, body za výhru bere McLeod

13.10.2014

Závod RBAR ve Vegas přerušil vítr, body za výhru bere McLeod
Závod RBAR ve Vegas přerušil vítr, body za výhru bere McLeod (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americké Las Vegas je coby „město hříchu“ známé především pro svá kasina a herny a i dvanáctka pilotů série Red Bull Air Race si jej bude patrně pamatovat jako velkou loterii – větru a turbulence. Rozhodčí kvůli špatným povětrnostním podmínkám nakonec závod zastavili těsně před koncem fáze Top12 a celkové pořadí určily výsledky z kvalifikace. To vše k nelibosti nejen českého pilota Martina Šonky, který po vynikajícím letu sahal po triumfu, ale na základě kvalifikace připisuje „pouze“ jeden bod za osmou příčku.

Tak trochu hořkou příchuť měl předposlední podnik sezóny a je otázka, jakou bude mít celý případ ještě dohru. Podle některých pilotů se totiž dala a měla přinejmenším fáze Top12 dokončit, neboť podmínky pro let prý nebyly natolik nebezpečné, aby se létat nedalo. Vítr s nárazy až 30 uzlů ovšem těsně před závěrečným letem vítěze kvalifikace Peta McLeoda z Kanady porazil několik pylonů a jury se nakonec rozhodla závod úplně zrušit. Některé výpravy včetně české ještě podaly proti tomuto rozhodnutí protest.

Gusts of wind caused numerous pylons to deflate

První kolo duelů odstartoval průběžný lídr celkového pořadí a stále ještě úřadující mistr světa Paul Bonhomme. Už v sobotní kvalifikaci jeho výkon působil rozpačitě a jinak dobře vyladěný stroj jakoby ve Vegas nestíhal tempu nejrychlejších. V samotném závodě ovšem přišel doslova šok, zejména pro britské fandy. Bonhomme v prvním z pull-up manévrů překročil maximální povolené přetížení 10 G a podle nových pravidel si vysloužil automaticky verdikt DNF – nedokončil. Souboj s ním svedl vítěz předchozího podniku v Texasu Nicolas Ivanoff z Francie a navzdory dvousekundové penalizaci za střet s pylonem pochopitelně postupoval přímo dál. Hned poté se do boje pustil český reprezentant, který před vzletem tušil, že proti Rakušanovi Archovi bude zřejmě rozhodovat až následně čas proti ostatním poraženým. To se ovšem mýlil. I když si také připsal sekundovou penalizaci za překročení náletové rychlosti, Arch hned dvakrát v turbulentním vzduchu trefil pylon a za Martinem Šonkou zaostal o propastných pět sekund. S Jošihidem Murojou z Japonska, který taktéž připisoval penalizace, tentokrát za nerovný průlet jedné z bran, si ve třetím duelu zajišťovacím letem poradil Australan Matt Hall.

Druhou polovinu startovního pole Top12 odstartoval domácí, avšak dosud silně nevýrazný Michael Goulian, který jako jediný v celém poli závodníků ještě nedosáhl na body. A zlepšení nepřišlo ani v druhém závodě ve Spojených státech, s dvousekundovou penalizací za nerovný průlet bránou se bodům ani nepřiblížil. Matthias Dolderer z Německa si s ním vzhledem k čistému letu hravě poradil. Americké nepříliš úspěšné hledání správného rytmu letos potvrdil i vítěz série z let 2004 a 2006 Kirby Chambliss. Do trati vstupoval s poměrně nízkou náletovou rychlostí a proti dobře letícímu Nigelu Lambovi neuspěl. Poslední duel měl patřit souboji velezkušeného matadora Pétera Besenyeie s nejmladším, avšak talentovaným Kanaďanem Petem McLeodem. A stejně jako na úvod závodu, nastal opět trochu nečekaný vývoj situace. Besenyei při pull up manévru vyletěl příliš do strany a překročil hranici bezpečné zóny, v níž se mohou závodníci pohybovat, za což si vysloužil diskvalifikaci. Právě tento duel ovšem nakonec zůstal nedokončen, protože sílící vítr začal srážet závodní pylony a letci tak v podstatě neměli mezi čím závodit. McLeod se proto vrátil na letiště a do vzduchu se již nevrátil. Jury se po bezmála 40minutovém čekání rozhodla závod pro nebezpečné podmínky zcela zrušit a vše, co se během dne odehrálo, tímto přestalo platit.

Kritikou na účet jury, která se podle některých neubránila „lobbingu“ ze strany neúspěšných závodníků, pro něž byly kvalifikační výsledky příznivější, nešetřil nejen čerstvý dvojnásobný tatínek Šonka, který do té doby vedl navzdory penalizaci o dvě sekundy před dalšími pronásledovateli, ale také například Japonec Muroja. Výhru „bez boje“ však nakonec bral právě Kanaďan McLeod před Nigelem Lambem a Matthiasem Doldererem.

Lamb tak v celkovém pořadí předskočil krajana Bonhomma i Rakušana Archa a bude výrazným kandidátem na celkový triumf. O vítězi obnoveného mistrovství světa Red Bull Air Race 2014 se rozhodne již za dva týdny, a to relativně nedaleko našich hranic. Závěrečné klání se sice původně mělo uskutečnit v Číně, nakonec jej ale bude hostit závodní okruh Red Bull Ring v rakouském Spielbergu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář