RBAR: Chyby srazily Šonku v kvalifikaci, v závodě ho čeká Muroja

13.02.2015

RBAR: Chyby srazily Šonku v kvalifikaci, v závodě ho čeká Muroja
RBAR: Chyby srazily Šonku v kvalifikaci, v závodě ho čeká Muroja (Zdroj: Aeroweb.cz)

Britský pilot Paul Bonhomme ovládl kvalifikaci na první závod ročníku Red Bull Air Race 2015 v Abú Dhabí. Precizním letem se mu nejvíce dokázal přiblížit Australan Mat Hall, třetí skončil Jošihide Muroja z Japonska. Martina Šonku, stejně jako téměř polovinu startovního pole, od lepšího výsledku dělily penalizace za technické chyby.

Na pozadí majestátných mrakodrapů v největším z arabských emirátů začal zbrusu nový ročník tohoto nesmírně atraktivního leteckého závodění. Jasné nebe bez mráčků přilákalo k přístavu v Abú Dhabí stovky fanoušků, kteří přihlíželi, kterak si povede čtrnáctka pilotů na velice rychlém okruhu.

Paul Bonhomme takes the Quali
Vítěz kvalifikace Paul Bonhomme / Foto Red Bull Air Race

Pořadí startů, sestavené na základě loňského celkového pořadí, pustilo do závodu nejprve dva nováčky. Francois Le Vot se hned při svém prvním ostrém letu v Master Class nevyvaroval střetu s pylonem a vysloužil si dvousekundovou penalizaci. O to radostnější byl druhý nováček, Španěl Juan Velarde, který sice neletěl nejrychleji, ale zato trať dokončil bez časových přirážek.

Mnohem lépe než loni se na lehce upraveném letadle se zvětšenou plochou křídla oproti ročníku 2014 uvedl do závodu Američan Michael Goulian. I jeho čas však překročil hranici jedné minuty a to dávalo šanci dalším pilotům. Nevyužil toho ale následně letící Maďar Peter Besenyei, který jako by ani letos nemohl najít tu správnou formu.

Minutovou hranici nepokořil ani Američan Kirby Chambliss, kterému k tomu však chybělo pouze 37 setin sekundy. To Muroja se prezentoval velmi dobrým výkonem a letovým časem lehce přes 59 sekund se ujal průběžného vedení. Zálusk na jeho pozici si dělal určitě i Martin Šonka, 4 vteřiny navíc za dvojnásobný nečistý průlet brány jej však odsunuly až na předposlední příčku průběžného pořadí.

"Jsem zklamaný, to je jasné. Celou dobu tady létáme nahoře a když konečně o něco jde, jsme třetí od konce. Já jsem pocitově ty chyby nevnímal, byl jsem docela překvapený, když mi ty penalty oznámili. Ale rozhodčí mají letos nový systém a ty chyby tam prostě byly. Alespoň malou útěchou může být celkem rychlý čas,” netajil své rozpaky po závodě bývalý český armádní letec.

Že je i letos dobře závodně naladěn, dal vzápětí vědět Němec Mathias Dolderer, i on si však vysloužil dvousekundovou penalizaci za nerovný průlet bránou. To po něm letící Mat Hall, který pro ročník 2015 obohatil svůj speciál o závodní winglety, předvedl krásně čistý let a časem pod 58 sekund hodil soupeřům pomyslnou rukavici.

Velmi podobnými lety se prezentovali Kanaďan Pete McLeod a Francouz Nicolas Ivanoff, avšak oba také připisovali penalizační dvojvteřinky a rázem se zařadili mezi další piloty, kterým ve výsledcích kazí čas poznámka incorrect passing of an air gate.

Nejlepší let odpoledne předvedl vítěz i loňské kvalifikace a tří posledních závodů v tomto dějišti Paul Bonhomme. Sám však v následném rozhovoru připomněl, že by z výsledku kvalifikace nerad dělal jakékoliv závěry – vždyť při poslední vyhrané kvalifikaci skončil v závodě „až“ pátý. Zareagovat na nejlepší čas Brita chtěl jeho velký rival Hannes Arch. Poněkud nevyrovnaný let, při němž se navíc Rakušan nevyvaroval dvou chyb a čtyř sekund navíc, mu však ani náhodou nestačil.

Asi největší rozčarování cítil po kvalifikaci úřadující mistr světa Nigel Lamb z Velké Británie, který v Abú Dhabí příliš nevynikal ani v trénincích. Kvůli příliš nízkému letu v bráně číslo 6 byl diskvalifikován pro nebezpečné létání a zařadil se až na konec startovního pole. Britské piloty Lamba a Bonhommea tak čeká zítra v prvním kole závodu „bratrovražedný“ duel.

České fanoušky může těšit i úspěch druhého českého pilota Petra Kopfsteina v kvalifikaci na závod Challenger Cupu, který opanoval šestičlenné pole a bude zítra před hlavním závodem Master Class útočit na své další vítězství v poháru v řadě.

Hlavní závod se letí v sobotu od 11 hodin SEČ a sledovat jej můžete živě na Redbull.tv či od 13 hodin na obrazovce sportovního kanálu České televize.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář