Havaroval již druhý Gripen maďarského letectva za poslední měsíc

11.06.2015

Havaroval již druhý Gripen maďarského letectva za poslední měsíc
Havaroval již druhý Gripen maďarského letectva za poslední měsíc (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pilot letounu JAS 39 C Gripen maďarského letectva se potýkal s technickými obtížemi a provedl nouzové přistání na letecké základně Kecskemét, přibližně 85 km jihovýchodně od Budapeště. V jeho průběhu se katapultoval. Utrpěl lehká zranění a byl odvezen do nemocnice, jeho stav je stabilizovaný, uvedl maďarský ministr obrany.


Nehoda letounu JAS-39 C Gripen maďarských vzdušných sil / Foto Hungarytoday.hu

Zkušený armádní pilot Sándor Kádár ve středu prováděl cvičný let s letounem JAS 39 C Gripen, v jehož průběhu se setkal s obtížemi při vysunování předního podvozkového kola. Pokusil se o nouzové přistání se zataženými koly, na zemi však nad strojem ztratil kontrolu a z kabiny letounu se katapultoval. Generálporučík Zoltan Orosz se domnívá, že stroj bude možné opravit.

Při květnové nehodě na čáslavském letišti dvoučlenná posádka nedokázala se strojem JAS 39 Gripen včas zastavit, katapultovala se a zničený letoun skončil v poli za koncem přistávací dráhy. Středeční nehoda je tak již druhou ztrátou maďarských vzdušných sil za poslední měsíc. Armáda má v plánu uzemnit zbylých 12 Gripenů a důkladně je prohlédnout, aby se zabránilo opakování podobného incidentu. Obě nehody by však spolu neměly nijak souviset, domnívá se maďarský ministr obrany.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Gripeny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář