Rusko ztratilo již šest letounů od začátku června, čerstvě bombardér Tu-95

14.07.2015

Rusko ztratilo již šest letounů od začátku června, čerstvě bombardér Tu-95
Rusko ztratilo již šest letounů od začátku června, čerstvě bombardér Tu-95 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Černou kroniku ruského letectva rozšířila úterní nehoda Tupolevu Tu-95. Za poslední měsíc se tak jedná již o druhý ztracený kus sovětského bombardéru a celkem šestou nehodu ruského letectva. Posádka se měla před pádem letounu do neobydlené oblasti katapultovat. Armáda na místo nehody vyslala transportní Antonov An-12 a vrtulník Mi-8, aby pátrali po posádce havarovaného stroje.


Sovětský bombardér Tupolev Tu-95 / Foto rt.com

Stroj se účastnil cvičení v Chabarovském kraji na jihovýchodě země. Krátce před desátou hodinou ranní moskevského času (6:50 UTC) havaroval přibližně 80 kilometrů od města Chabarovsk. Podle zpravodajské agentury Tass.ru je pravděpodobnou příčinou nehody selhání tří ze čtyř pohonných jednotek turbovrtulového strategického bombardéru tvořícího páteř ruského letectva. Ten v době pádu nenesl žádné zbraně. Stroj byl zcela zničen, na zemi však nezpůsobil žádné další škody, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Od začátku června ztratilo ruské letectvo v důsledku letových cvičení již dva stroje MiG 29, dva letouny Suchoj a s úterní nehodou již druhý bombardér Tu-95. Ty jsou až do odvolání uzemněny. Na mysl tak vyvstávají slova předního ruského leteckého experta Igora Sutyagina, který pro agenturu Neewsweek hodnotil časté nehody ruských armádních letadel posledních týdnů. 

„Může se jednat o zajímavý jev doprovázející přepínání schopností ruského letectva, protože postupy údržby nepočítají s tak vysokým provozním zatížením, pod jakým jsou stroje v poslední době. Kupříkladu Tu-95 nejlépe vyhovují jednotlivé úderné mise, nikoliv dlouhotrvající tréninková cvičení,“ nechal se před časem slyšet pan Sutyagin.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář