Z havlíčkobrodského letiště odstartuje v sobotu 50 kluzáků, PPV začíná

17.07.2015

Z havlíčkobrodského letiště odstartuje v sobotu 50 kluzáků, PPV začíná
Z havlíčkobrodského letiště odstartuje v sobotu 50 kluzáků, PPV začíná (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Havlíčkově Brodě zítra ráno odstartuje již třetí ročník soutěže v bezmotorovém létání, Plachtařský Pohár Vysočiny. Na startovní dráhu se chystá celkem 50 soutěžních kluzáků. V sobotu v době vzletu tak čeká návštěvníky, kterých každoročně bývá kolem stovky, nevšední zážitek – v jeden moment uvidí startovat pět desítek letadel současně.

Plachtařský Pohár Vysočiny

„Poháru Vysočiny se může maximálně účastnit 60 letadel, letošní účast je oproti předchozím letům nadprůměrná. Akci většinou plánujeme na celý týden, protože se stává, že musíme vyčkávat na vhodné meteorologické podmínky. Hlavním cílem soutěže je podpořit rozvoj sportovního plachtění v regionu Českomoravské vrchoviny. Jde ale také o společenské setkání plachtařů z různých aeroklubů, kteří si během akce mohou vyměnit své znalosti a zkušenosti,“ říká ředitel závodu Matouš Schmidt.

Pohár Vysočiny patří vedle AZ Cupu a Mistrovství ČR v bezmotorovém létání mezi tři největší akce svého druhu v ČR. V každém soutěžním dni, kterých je celkem osm, musejí piloti překonat předem zadanou trať letu, zpravidla 300–500 km. Zvítězí ten, kdo trasu oblétne nejrychleji.

Soutěž pořádá aeroklub Praha Letňany ve spolupráci s aeroklubem Havlíčkův Brod pro kluzáky ve třídách klub a kombi. Více informací naleznete na webu soutěže.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář