Nalezen flaperon MH370, začíná druhá kapitola rozplétání záhady

05.08.2015

Nalezen flaperon MH370, začíná druhá kapitola rozplétání záhady
Nalezen flaperon MH370, začíná druhá kapitola rozplétání záhady (Zdroj: Aeroweb.cz)

Před neuvěřitelnými pěti sty patnácti dny, osmého března 2014, záhadně zmizel Boeing 777-200 společnosti Malaysia Airlines. Tajemnou roušku událostí, které nabraly nečekaný vývoj krátce po startu z malajsijského hlavního města Kuala Lumpur do čínského Pekingu, snad pomůže poodhalit výrok francouzských expertů zkoumajících část křídla nalezenou koncem července na ostrově Réunion. Podle nich flaperon pochází z osudného letu MH370. 

Francouzský ostrov Réunion ležící v Indickém oceánu byl posledních pár dnů středem pozornosti, na jeho pláži totiž obyvatelé nalezli možný klíč k příběhu zmizelého malajsijského letadla. Po víkendovém převozu flaperonu, kombinace vztlakové klapy a křidélka (flap + aileron), do laboratoře ve francouzském Toulouse se během pár dnů podařilo prokázat, že tato část křídla s velmi vysokou pravděpodobností pochází z draku zmizelého letadla. Nález tak stvrzuje osud dvou set třiceti devíti osob na palubě, dává ovšem naději na jeho objasnění.

 
Malajsijský předseda vlády Najib Razak komentuje identifikaci části letadla

„Dnes, 515 dnů po zmizení letadla, vám s těžkým srdcem musím oznámit, že mezinárodní tým expertů s definitivní platností prokázal, že trosky nalezené na ostrově Réunion pocházejí z letu MH370,“ informoval v ranních hodinách malajsijský premiér Najib Razak. „Každého z vás, koho tato tragédie zasáhla, chci ujistit, že naše vláda podniká veškeré možné kroky ke zjištění, co se skutečně stalo.“ 

Od nalezení flaperonu k jeho identifikaci uplynulo jen pár dní, nyní je však na expertech pokusit se z mála vyčíst co nejvíce.  

„Ta skutečná práce je ještě čeká,“ odkazuje bývalý člen Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) John Goglia na práci vyšetřovatelů. „Z nalezené části konstrukce zjistí mnoho; typ poškození, případné rýhy nebo druh usazených živočichů. Zaměří se rovněž na uchycení flaperonu a způsob, jakým se odlomil. Z toho mohou určit směr ulomení a polohu letadla při nárazu do vody.“ 

Na vysvětlení celé záhady nalezená část křídla pravděpodobně stačit nebude, dává však veřejnosti i vyšetřovatelům velkou naději a potřebnou energii do dalšího pátrání. Na konečné rozuzlení si však budeme muset počkat, než nám moře vydá i zbylé části letadla.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář