RBAR: Napínavou texaskou kvalifikaci vyhrál Dolderer, Šonku čeká Chambliss

27.09.2015

RBAR: Napínavou texaskou kvalifikaci vyhrál Dolderer, Šonku čeká Chambliss
RBAR: Napínavou texaskou kvalifikaci vyhrál Dolderer, Šonku čeká Chambliss (Zdroj: Aeroweb.cz)

Až nečekaně napínavou podívanou přinesla sobotní kvalifikace na sedmý závod sezóny Red Bull Air Race 2015 v americkém Texasu. Na trati vytyčené na nascarové dráze ve Fort Worthu se nejvíce dařilo Matthiasu Doldererovi z Německa, který zaznamenal vůbec nejlepší čas na této trati. Kvalifikace se příliš nepovedla českému pilotovi Martinu Šonkovi, který kvůli penalizacím skončil desátý.

Právě čistota letu hrála klíčovou roli při určování dvojic pro nedělní závod. Zatímco vítězný Dolderer k čistému letu přidal i perfektní trajektorii mezi pylony podobně jako druhý Japonec Joši Muroja či třetí Pete McLeod z Kanady, dva soupeři v boji o celkový triumf – Matt Hall z Austrálie a Brit Paul Bonhomme – navzdory letům bez penalizací na jejich výkony nestačili.

Naopak opakované chyby, tj. penalizace v obou kvalifikačních letech, srazily taková jména jako Péter Besenyei, který vykazoval stoupající formu v posledních závodech, či Hannes Arch, který naopak od začátku druhé půlky sezóny hledá správný rytmus. Dvouvteřinovky navíc bohužel připravily o lepší umístění i českého zástupce, který se ani jednou nedokázal správně srovnat v problematické ostré zatáčce mezi branami 7 a 8. Podobné chyby zkazily náladu z letu také úřadujícímu mistrovi světa Nigelu Lambovi z Velké Británie či francouzskému nováčkovi v sezóně Francoisemu Le Votovi.

Velmi příjemným překvapením byl zejména výkon druhého nováčka v ročníku Španěla Juana Velardeho, který si vybojoval pro něj excelentní čas a sedmé místo. Naopak lehce trpkou zkušenost prožil Američan Michael Goulian, který po nepovedeném přistání v jednom z tréninků musel vyměnit velkou část letadlových komponent včetně motoru a vrtule a jeho tým tak tak stihl stroj připravit pro kvalifikační lety.

Výsledky kvalifikace opět slibují několik pikantních soubojů pro duely v prvním kole nedělního klání. Aspirantovi letošního titulu Hallovi se pokusí zkřížit trať držitel toho loňského Lamb, Rakušan Arch se utká pro změnu opět s velkým rivalem posledních let Bonhommem. Martin Šonka proti sobě bude mít kromě zlepšujícího se Texasana Kirbyho Chamblisse také fandy, kteří budou domácího závodníka mohutně podporovat.

Úvodní část nedělního závodu se rozjede od 13 hodin místního času (20 hodin SELČ). Sledovat jej můžete na www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář