A319 ČSA nouzově přistál na amsterodamském letišti

02.11.2015

A319 ČSA nouzově přistál na amsterodamském letišti
A319 ČSA nouzově přistál na amsterodamském letišti (Zdroj: Aeroweb.cz)

Airbus A319-100 registrační značky OK-MEK českého národního dopravce ČSA včera nouzově přistál na letišti v Amsterodamu. Po vzletu stoupal přes letovou hladinu 270, když se z pravého motoru (CFM56) ozvala hlasitá rána, po níž motor produkoval citelné vibrace. Posádka letounu přerušila stoupání a nouzově se strojem přistála na letišti v Amsterodamu. Žádný z cestujících neutrpěl zranění.


Cestující Michal Kořan zveřejnil fotografii letounu na svém twitterovém účtu

„Mayday CSA-619, míjíme FL270 a klesáme do FL230,“ zvalo se z pilotní kabiny českého letounu. Posádka obratem obdržela povolení přistát na dráhu 27 letiště Schipohl. S pouze jedním pracujícím motorem opustil stroj ranvej a dopravil cestující k terminálu. Jelikož však motor vydával nezvyklý hluk, musela být přistávací dráha prohlídnuta, zdali se na ní nenacházejí části motoru.

„Viděla jsem jiskry, seděla jsem přímo nad tím,” popsala situaci jedna z cestujících Lucie Pokorná. „Nejpravděpodobnější příčinou je mechanická závada na jedné z lopatek motoru. Žádný kouř ani požár se během letu na motoru, ani jinde v letadle neobjevil,” poznamenal mluvčí ČSA Daniel Šabík.

„Lidi na palubě přepadla panika, pilot nás však ihned informoval, že byl poškozen pravý motor. Dodal také, že letadla jsou konstruována tak, aby dokázala přistát i s jedním motorem,“ popisoval cestující Petr Ludwig snahu pilota uklidnit lidi na palubě.

Dopravce pro cestující v průběhu noci zajistil náhradní spoj, někteří z nich se však po nedávném zážitku rozhodli v Amsterodamu prozatím zůstat. Záznam hlasové komunikace mezi řídicím letového provozu a pilotem letounu si můžete poslechnout zde.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář