Šonka a Vávra slavili úspěch na Světových leteckých hrách v Dubaji

11.12.2015

Šonka a Vávra slavili úspěch na Světových leteckých hrách v Dubaji
Šonka a Vávra slavili úspěch na Světových leteckých hrách v Dubaji (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po šesti letech se opět konaly Světové letecké hry (WAG), tentokrát je hostila Dubaj ve Spojených arabských emirátech. Přemysl Vávra si z kategorie Akrobacie na kluzácích odváží krásné třetí místo, svou nejlepší sezónu zde dovršil i nejúspěšnější domácí pilot Martin Šonka, který ve svém oblíbeném freestylu získal stříbrnou medaili. V celkovém hodnocení motorové akrobacie skončil čtvrtý. Hry přivítaly více než 850 sportovců z 55 zemí světa, kteří porovnávali své dovednosti ve 23 kategoriích od závodů modelářů po parašutistické seskoky.


Stříbrný Martin Šonka na WAG 2015 v Dubaji / Foto Josef Šonka

Co jsou světové letecké hry?

Světové letecké hry se konají pod hlavičkou Světové letecké federace (FAI) a jejich pořádání se v nepravidelných intervalech ujímají světové metropole. Naposledy se v roce 2009 konaly v italském Turíně. Tradičně zasahují do většiny leteckých disciplín a kromě poměření sil nejlepších závodníků si kladou za cíl vzbudit zájem diváků na místě či u televize o letecké závody.

Při příjezdu si však Martin Šonka po náročné sezóně příliš vysoké cíle nekladl. „Musím se přiznat, že moc energie už ve mně nezbylo,“ uvedl poté, co ve freestylu porazil 15 ze svých 16 soupeřů, a to neměl k dispozici vlastní stroj. „Ještě k tomu jsem z logistických důvodů létal na cizím letadle, které se jinak ovládá, jinak reaguje.“ Doplnil tak svůj letošní zisk titulu Mistra republiky v akrobacii, čtvrté místo na RBAR a druhé místo z francouzského Mistrovství světa v letecké akrobacii o další cennou trofej.

Přemysl Vávra si na své přišel při akrobacii na kluzácích, která mu vynesla bronzovou medaili. Všichni soutěžící přitom usedali do kluzáku Swift S-1, záleželo tak jen na jejich schopnostech.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář