Airbus odkoupil meteorologický systém brněnského centra Honeywell

16.02.2016 2 příspěvky

Airbus odkoupil meteorologický systém brněnského centra Honeywell
Airbus odkoupil meteorologický systém brněnského centra Honeywell (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na brněnském letišti se v červnu minulého roku u nás poprvé představil experimentální Boeing 757 americké společnosti Honeywell, která s jeho pomocí dlouhodobě testuje technologie, které následně prodává leteckým výrobcům či společnostem. Jednou takovou aplikací je i Weather information service (WIS), kterou vyvinuli experti v brněnském centru americké společnosti a kterou nedávno odkoupil Airbus. Cílem WIS je nabízet posádce po čas letu aktuální meteorologické informace podél letové tratě.


Displej WIS FlySmart fith Airbus / Foto Honeywell

Na vývoji služby Weather on Board for FlySmart with Airbus se podílel evropský letecký výrobce ve spolupráci se společností Honeywell, nyní ji tak bude moci poskytnout provozovatelům letounů Airbus A320, A330, A350 a A380 vybavených elektronickým zařízením typu EFB (Electronic flight bag). Posádky budou mít k dispozici aktuální meteorologické informace, díky kterým se při plánování a provádění letu nemusejí spoléhat na zdroje informací obnovované v delších časových intervalech. Díky tomu budou moci upravovat letový plán a tím šetřit čas, palivo a zvyšovat pohodlí a bezpečnost provozu.

„Vývoj WIS trval přibližně dva roky a vedle techniků se na něm podíleli také piloti a psychologové,“ doplňuje k systému odborník ve vývoji aviatických systémů z brněnského centra Michal Knotek.

Základním prvek WIS je displej zobrazující povětrnostní podmínky ve 3D prostoru a bouřková oblaka v celém rozsahu plánované tratě, díky čemuž ji lze výhodně upravovat. Pro větší pohodlí a bezpečnost jsou piloti rovněž informováni o turbulencích a prostřednictvím satelitu také o výškách mraků. Díky aplikaci Honeywell odhaduje roční úsporu nákladů na provoz letadla až na 750 000 korun.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

340

16.02.2016 v 21:53 Josef

A340 ne?

Odpovědět

A340 ne

17.02.2016 v 10:33 Marek Šudoma

Podle vyjádření Honeywell se služba Weather on Board bude skutečně týkat pouze výše zmíněných modelů Airbus.

Odpovědět

Přidat komentář