Fiktivní pád civilního letadla

06.10.2006

Fiktivní havárie civilního letadla se 40 lidmi na palubě dnes prověřila záchranáře na Vysočině.

Fiktivní pád civilního letadla
Fiktivní pád civilního letadla (Zdroj: Aeroweb.cz)
Podle velitele zásahu Františka Šmacla se do taktického cvičení zapojilo na 300 lidí. Jeho cílem bylo ověřit postup a taktiku, spojení mezi složkami integrovaného záchranného systému a zjistit úroveň jejich spolupráce. Na místě záchranáři našli deset mrtvých a 30 zraněných lidí, z toho dva zranění museli být vyhledáni vrtulníkem a slaněni ze stromů, popsal scénář.

"Cvičení teď vyhodnotí jednotliví velitelé zásahu a asi za tři neděle se shodnou na tom, co by bylo eventuálně dobré vylepšit," řekl ČTK ředitel krajských hasičů Drahoslav Ryba, jenž cvičení vyhlásil. Podle všech účastníků se závažné nedostatky neobjevily. Poprvé se na cvičení mezi sebou domlouvali velitelé zásahu hasičů, policie a primář zdravotníků vysílačkami. Podle námětu cvičení posádka letadla L-610 při pravidelném letu z Prahy do Bratislavy vyslala severně od Jihlavy tísňový signál a oznámila úmysl velitele přistát nouzově na nejbližším letišti. Na palubě byli čtyři členové posádky a 36 cestujících. Letadlo nepřeváželo žádné nebezpečné věci, v nádrži mělo na 1500 kilogramů paliva. Následně řídicí věž ztratila s letadlem kontakt. Radarová stopa končila u Henčova.

Nad letištěm aeroklubu se nejdříve objevil hustý dým a za několik minut se už na místo simulované havárie řítila auta hasičů, záchranné služby i policie s blikajícími majáky a zapnutými zvukovými signály. Současně s jejich příjezdem dosedl vrtulník zdravotníků, posléze se na obloze objevil i policejní. Hasiči uhasili trosky, vynášeli zraněné lidi do obvaziště podle stanoveného traumatologického plánu. V pohotovosti byla operační střediska, která zajišťovala umístění pacientů v nemocnicích, dojezd techniky i expertů.

Cvičení se zúčastnilo deset jednotek hasičů, desítky zdravotníků, kteří si následně procvičili opakovaně traumatologický plán, státní i městská policie, studenti zdravotní školy v roli figurantů, studenti policejní školy, kteří vymezili a střežili bezpečnostní pásmo i obvaziště, ale také vojáci, ekologové a další zainteresované organizace.

Zdravotníci by podle primáře přivítali více kontejnerů na hromadná neštěstí či nouzový stan. Eventuálně nutný přesun policejních posil na místo hromadného neštěstí od ledna lépe zajistí krajské operační středisko policie, jež dosud Vysočina nemá.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář