Historický bombardér B-29 Doc získal certifikát letové způsobilost FAA

24.05.2016

Historický bombardér B-29 Doc získal certifikát letové způsobilost FAA
Historický bombardér B-29 Doc získal certifikát letové způsobilost FAA (Zdroj: Aeroweb.cz)

„Poprvé od roku 1956 bude letoun pojíždět silou vlastních motorů,“ uvedl 11. května programový manažer restaurátorského týmu „Doc’s Friends“ Jim Murphy a zahájil tím druhý život bombardéru B-29 Superfortress z druhé světové války. Vrak letounu zachránil Tony Mazzolini v roce 1987 z Mohavské pouště, tisíce hodin práce mnoha dobrovolníků nyní odměnil Federální úřad pro letectví (FAA), který letounu udělil osvědčení letové způsobilosti. První let by se měl konat v nejbližších dnech.


Bombardér B-29 při předání certifikátu letové způsobilosti / Foto B-29doc.com

S osvědčením od FAA tým může požádat o povolení využít vzletovou a přistávací dráhu na McConellově letecké základně ve městě Wichita, na níž letoun strávil posledních 16 let. Před prvním letem je potřeba provést ještě několik pozemních testů jako například pojíždění vyšší rychlostí, popisuje poslední kroky před vzletem organizace.

Mimo Prófu (přezdívku „Doc“ získal od jednoho ze sedmi trpaslíků) existuje pouze jeden letuschopný exemplář bombardéru B-29. Je jím „Fifi“, 71letá veteránka, která pod vlajkou Commemorative Air Force od roku 2010 navštěvuje letecké akce.


Osvědčení letové způsobilosti FAA / Foto B-29doc.com

V září minulého roku jsme psali o první zkoušce Prófových motorů, v říjnu Doc's Friends vyhlásili veřejnou sbírku na dokončení opravy, zaplacení pojištění a potřebnou údržbu letounu. 

Díky ní se podařilo vybrat 153 000 dolarů, v přepočtu téměř 3,69 milionu korun. V budoucnu chtějí „přátelé“ se strojem navštěvovat letecké akce, používat jej jako létající muzeum a přibližovat tak veřejnosti historii druhé světové války.

Detaily z opravy „bé-dvacetdevítky“ si můžete přečíst na stránkách organizace B-29doc.com

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář