Armáda v květnu opět otevře veřejnosti brány čáslavské základny

02.02.2017

Armáda v květnu opět otevře veřejnosti brány čáslavské základny
Armáda v květnu opět otevře veřejnosti brány čáslavské základny (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po dvou letech se veřejnosti opět otevře 21. základna taktického letectva Čáslav. Prezentována bude místní technika, stroje dalších útvarů Armády ČR a zahraničních vzdušných sil. Na pořádání akce, která se uskuteční 20. května, bude spolupracovat sdružení Jagello 2000, známé například realizací Dnů NATO v Ostravě. Zatím v jednání je možnost přiletět na akci vlastním letadlem.

DOD Logo 2017

Na DOD 2017 budou pro návštěvníky připraveny statické i dynamické ukázky letecké a pozemní techniky. 211. taktická „tygří“ letka, která chrání vzdušný prostor České republiky, předvede letouny JAS-39 Gripen. Disponuje celkem 12 kusy jednomístných JAS 39C a dvěma dvoumístnými JAS 39D. 212. taktická letka s výrazným zaměřením na přímou podporu pozemních sil, se bude prezentovat stroji L-159 ALCA. Letka využívá 16 jednomístných verzí těchto letounů. Výcvik pilotů je hlavním zaměřením 213. výcvikové letky. Ke své činnosti používá čtyři letouny L-39ZA Albatros a pět L-159T1.


Foto Martin Král (Afbcaslav.cz)

Nemáme příliš možností přistávat v rámci všeobecného letectví na ryze vojenském letišti. Díky vstřícnosti místních řídicích však bývá často možné provést alespoň průlet CTR/TMA i případný průlet nad dráhou v předpisové výšce. Chceme-li ještě níž, můžeme k tomu mít 20. května příležitost. Dle tiskového a informačního důstojníka, kapitána Tomáše Maruščáka, je podobně jako pro poslední ročníky v jednání možnost přiletět na akci, připomínající mj. 60 let od založení místního leteckého pluku, vlastním letadlem.
 
Podpis smlouvy o společné organizaci DOD 21. základnou a sdružením Jagello 2000 je plánován na 14. února. Po tomto datu lze očekávat konkrétní informace o dalších domácích a zahraničních účastnících programu, stejně jako o možnostech příletu vlastním letadlem. Již nyní je rozhodnuto o tom, že vstup na akci, kterou v roce 2015 navštívilo 40 000 osob, bude zdarma. Počítat můžeme i s doprovodným programem. V jednání je zvýhodněná mimořádná kyvadlová vlaková doprava z města Čáslav přímo na letiště.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář