Holešovský aeroklub našel nový domov i jméno v Luhačovicích

29.06.2017

Holešovský aeroklub našel nový domov i jméno v Luhačovicích
Holešovský aeroklub našel nový domov i jméno v Luhačovicích (Zdroj: Aeroweb.cz)

V sobotu Aeroklub Luhačovice slavnostně zahájil provoz na své nové letecké základně u známého lázeňského města. Svůj domov zde našli piloti z Holešova, kde bylo v roce 2009 letiště zrušeno kvůli diskutabilnímu projektu průmyslové zóny.


Foto Aeroklub Luhačovice

Areál zatím funguje ve zkušebním provozu. Jeho závěrečnou kolaudaci lze očekávat v listopadu. V tomto okamžiku a i po letošní plánované kolaudaci se bude jednat o ultralehké letiště, tedy plochu pro vzlety a přistání sportovních létajících zařízení (SLZ). Při splnění předpisových podmínek však lze i na takové ploše létat s většími letadly. Jak naší redakci navíc sdělil předseda místního aeroklubu pan Miroslav Štrauf, letiště je odborně projektováno tak, aby splňovalo normy pro budoucí zamýšlenou certifikaci pro všeobecné letectví.


Foto Aeroklub Luhačovice

Tomu odpovídá i délka travnaté dráhy 570 m uvedená v letošní Databázi letišť. Dle předsedy Aeroklubu Luhačovice je oproti 900 m využitelným pro vzlet zkrácená kvůli splnění požadavků na sestupovou rovinu. Že je už dnes plocha použitelná i pro větší letadla demonstrovala např. Cessna 208 Caravan, která na slavnostní otevření a zároveň první den otevřených dveří luhačovického letiště přiletěla.

Holešovští tak po ztrátě letiště, vynuceném kočování po okolí a několikaletém působení v Kyjově mají novou vlastní základnu i jméno. Aeroklub Luhačovice nyní disponuje necelých 30 km od Holešova areálem, do kterého patří nově postavená letištní budova a hangár o ploše 900 m2. Jeho součástí je i starší práškařská plocha využívaná svého času také jako plocha SLZ. Ta už po vybudování nové vzletové a přistávací dráhy není pro letecký provoz určena.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář