Kopfstein v kvalifikaci v Portu předčil Šonku, zvítězil McLeod

03.09.2017

Kopfstein v kvalifikaci v Portu předčil Šonku, zvítězil McLeod
Kopfstein v kvalifikaci v Portu předčil Šonku, zvítězil McLeod (Zdroj: Aeroweb.cz)

Martin Šonka zaletěl v kvalifikaci na šestý závod světového šampionátu Red Bull Air Race v Portu až sedmý čas a rozhodně má před nedělním závodem o čem přemýšlet. Očekávání přitom měl velká. V posledním tréninku totiž dokonce stanovil rekord trati a ostatní piloty v něm porazil o více než vteřinu. V kvalifikaci ale výrazně zpomalil, a to ho stálo lepší umístění. Petru Kopfsteinovi se podařila kvalifikace podle představ. Zalétl čtvrtý nejrychlejší čas; k vítězství mu chybělo necelých osm desetin vteřiny.

Před šestým závodem mistrovství světa si dal Kopfstein jediný cíl, a to přiblížit se pódiu v celkové klasifikaci, kde mu nyní patří páté místo. V sobotu odpoledne k tomu rázně nakročil, v nedělním závodě ho čeká papírově slabší soupeř Nicolas Ivanoff z Francie, jemuž rychlá trať v Portu patrně příliš nesedí.

Šonka chtěl v kvalifikaci navázat na vydařený poslední trénink. V prvním kvalifikačním kole se mu však nevydařil jeden vertikální manévr a v druhém kole si zase připsal penalizaci, což vyústilo v celkové sedmé místo. „Mrzí mě to, jsem rozhodně nespokojený. Jako soupeř pro první kolo tak na nás vyšel stejně jako v Kazani Francouz Le Vot, kterému máme co vracet. Teď se musíme dobře připravit, zanalyzovat data a najít přesně důvody, proč se kvalifikace nepovedla. A zítra jít do závodu s chladnou hlavou.“

Poměrně značně větrnou kvalifikaci vyhrál letos už počtvrté Kanaďan McLeod, druhý byl vedoucí muž průběžného pořadí Američan Chambliss a třetí byl Japonec Muroja, jehož tým prožil před kvalifikací pernou noc strávenou opravou letadla poté, co se Murojovi nepodařilo předchozí přistání úplně na jedničku. V průměrných výkonech letos pokračuje úřadující mistr světa Němec Matthias Dolderer.

Nedělní závod startuje ve 14 hodin, sledovat jej můžete živě na www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář