Sonex vyvíjí dvoumístnou verzi proudového letounu SubSonex Personal Jet

16.07.2019

Sonex vyvíjí dvoumístnou verzi proudového letounu SubSonex Personal Jet
Sonex vyvíjí dvoumístnou verzi proudového letounu SubSonex Personal Jet (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Sonex Aircraft, která vyrábí kit malého proudového letounu SubSonex Personal Jet, nyní představila plán na vývoj dvoumístné verze JSX-2T. Od té si výrobce slibuje využití při výcviku na jednomístnou verzi, případně při zážitkových letech malým proudovým letadlem. Letoun by měl mít stejný jednoproudový motor PBS TJ-100 jako jednosedadlová verze, případně na přání zákazníka silnější PBS TJ-150. Oba motory vyrábí český výrobce První brněnská strojírna (PBS) Velká Bíteš.

JSX-2T
SubSonex JSX-2T / Foto Sonex Aircraft

Sedadla budou umístěna vedle sebe a letoun bude dlouhý přibližně 5,7 metrů s rozpětím přibližně 6,6 metrů. Prázdná hmotnost by měla činit cca 240 kilogramů a maximální celková hmotnost cca 680 kilogramů. Předpokládaná pádová rychlost je cca 105 km/h, cestovní rychlost více než 322 km/h a nepřekročitelná rychlost 443 km/h.

Cena za celý kit včetně motoru a vyhotovení by měla být nižší než 140 000 dolarů (cca 3 182 000 korun). Společnost představí novinku blíže na svém dni otevřených dveří 21. července na letišti Wittman.

Společnost Sonex Aircraft se věnuje výrobě rekreačních letadel a inovacím v této oblasti již od roku 1998. Podporuje také experimentální amatérskou výrobu letounů prostřednictvím vzdělávacích programů a školení.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář