Airbus A321 Ural Airlines po střetu s ptáky přistál do pole u Moskvy

15.08.2019 5 příspěvků

Airbus A321 Ural Airlines po střetu s ptáky přistál do pole u Moskvy
Airbus A321 Ural Airlines po střetu s ptáky přistál do pole u Moskvy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnes ráno se prakticky bezprostředně po vzletu z moskevského letiště Žukovskij střetl s hejnem ptáků letoun typu Airbus A321 společnosti Ural Airlines. Po následném vysazení obou motorů posádka nouzově přistála do pole před sebe. Cestující, kterých bylo na palubě 226, utrpěli „jen“ lehká a střední zranění. Letoun registrace VQ-BOZ měl namířeno na ukrajinské mezinárodní letiště Simferopol.

Airbus vzlétl z dráhy 12 přibližně v 6:15 moskevského času. Ve fázi počátečního stoupání, ve výšce přibližně 229 metrů, prolétl stroj hejnem racků a oba motory následkem nasátí ptáků ztratily výkon. Pilot poté se zataženým podvozkem nouzově přistál do kukuřičného pole v ose ranveje přibližně pět kilometrů od prahu dráhy. Podle serveru Avherald byli všichni cestující evakuování, z nichž deset utrpělo lehká až střední zranění.

Ruská státní televize označila nouzové přistání jako „zázrak nad Ramenským“ odkazující na nedaleké město Ramenskoje; přistání do kukuřičného pole je tak srovnáváno s nouzovým přistáním na řece Hudson, které se událo před deseti lety.

Přibližné místo přistání / Foto Avherald.com

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Výška střetu.

16.08.2019 v 8:36 Mirek

Dle jednoho z videí došlo k střetu ne ve 230m ale zhruba ve fázi rotace.

Odpovědět

RE: Výška střetu.

16.08.2019 v 17:50 Johny

Ano, ke střetu došlo již níže, ale nejdříve ztratil tah jeden motor s druhým se snažili stále letět, což by samozřejmě šlo, bohužel zasažen byl i druhý motor, který vypověděl službu zanedlouho. Tedy jediné správné řešení > přistání před sebe na volné prostranství. Palec nahoru.

Odpovědět

vyska

17.08.2019 v 8:14 igi

vzhladom na vysku, v ktorej vysadili motory, by som povedal ze kapitan je este vacsi frajer ako Sully. Ten mal aspon trochu casu na rozhodovanie...

Odpovědět

RE: vyska

17.08.2019 v 11:26 Martin

To bych ani neřekl. Tady prostě neměli na vybranou vzhledem k výšce. Měli štěstí, že nebylo okolo město, ale pole. Každopádně všechna čest jak to zvládli.

Kdyby se tohle stalo v tom New Yorku, tak nemají šanci. Tam měli sice větší výšku a tedy víc času, ale zase byli uprostřed města daleko od letišť, takže museli vymyslet během chvíle, co s tím. 

 

Odpovědět

RE: vyska

17.08.2019 v 12:10 Kuna

Jak se to veme, tady nebylo ani moc co rozhodovat. 

Odpovědět

Přidat komentář