Let za hranice? Do Schengenu přes Ruzyň, jinak z mezinárodních letišť

20.05.2020 6 příspěvků Tento článek je součástí seriálu Koronavirová epidemie

S postupným uvolňováním epidemiologických opatření proti šíření nemoci COVID-19 se pomalu otevírají také možnosti pro zahraniční lety. Stále je ale potřeba dodržovat jak místní pravidla, tak také pravidla platná pro vstup/výstup a pohyb v cílové destinaci.

Let za hranice? Do Schengenu přes Ruzyň, jinak z mezinárodních letišť
Let za hranice? Do Schengenu přes Ruzyň, jinak z mezinárodních letišť (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pěkné počasí a pozitivní zprávy z Chorvatska směrem k českým turistům navnadí leckterého tuzemského pilota k oblíbenému leteckému výletu za koupáním. Takový let je aktuálně možný, ale jeho praktické provedení má svá úskalí.

Schengen a ne-Schengen

Každý pilot, chystající se aktuálně na zahraniční, či chcete-li mezinárodní let, by jako první restrikci patrně objevil NOTAM X0548/20, který zjednodušeně říká, že jediným letištěm, přes které je možné z Česka odletět do zemí tzv. Schengenského prostoru, je Praha-Ruzyně (LKPR). Toto omezení vyplývá z opatření obecné povahy (OOP) vlády ČR ze 4. května 2020, které však kromě Ruzyně zmiňuje pro úplnost (a usnadnění například vládních či vojenských letů) i letiště Kbely (LKKB).

Pokud se ale chceme vydat mimo Schengenský prostor (tedy například do výše zmíněného Chorvatska), je situace jiná - možná paradoxně méně omezená. „Opatření se nikterak nedotýká vnějších hranic (Schengenu). Překračovat vnější hranici (lety z/do zemí mimo Schengenský prostor) lze po skončení nouzového stavu standardně přes všechna mezinárodní letiště,“ uvedl na dotaz naší redakce Adam Rözler z odboru tisku a PR Ministerstva vnitra, které má ochranu hranic včetně těch vzdušných ve své gesci.

Tuto informaci potvrzuje i vyjádření Františka Jemelky, tiskového mluvčího Mnisterstva dopravy. „V ČR jsou mezinárodní letiště z hlediska odbavení dělena ještě na ta, kde je možné přijímat lety v rámci Schengenu a non-Schengenu. Skutečně je tedy možné od 18. května uskutečnit let s cestujícími na palubě letadla do Chorvatska i z mezinárodní non-Schengen letiště.“

Pro let do Chorvatska si tak můžeme zvolit kterékoliv tuzemské letiště, které má status mezinárodní (i neveřejné). Jen je třeba mít na paměti, že řada takových letišť vyžaduje „objednat“ celní a pasové odbavení alespoň 24 hodin předem.

Z povinnosti překračovat hranice České republiky výhradně přes LKPR a LKKB pochopitelně existují výjimky, ty se však valné většiny čtenářů nejspíše netýkají. Jde o lety za účelem pátrání a záchrany, lety za účelem hašení požárů, lety pro zdravotnické účely včetně sekundárních a repatriačních letů, poziční lety, lety pro technické účely a lety za účelem kontroly nebo ověřování navigačních zařízení.

„V současné době se připravuje rozšíření seznamu míst určených pro překračování vnitřních hranic (včetně vzdušné hranice), které projedná vláda pravděpodobně v pondělí 25. května,“ dodal pan Rözler k odhadu dalšího vývoje těchto omezení na hranicích.

Výcvik vs. letecké práce

Náš výlet za koupáním je však potřeba hodnotit i z hlediska následných opatření po návratu.

V prvé řadě je třeba určit, do jaké kategorie provozu náš výlet vlastně spadá. Zapeklitá je v tomto ohledu už samotná legislativa. Donedávna totiž platilo, že třeba letecký výcvik je součástí množiny nazývané letecké práce. Tento letitý stav je dokonce stále zachycen i v textu zákona o civilním letectví.

Realita je ale jiná. „V případě pilotních výcviků se postupuje podle evropské legislativy a tudíž se výjimky pro posádky letadel provádějící letecké práce na pilotní výcvik nevztahují,“ připomíná aplikační přednost evropských zákonů před tuzemskými pan Jemelka z resortu dopravy. Právě evropské právo totiž do leteckých prací výcvik nezahrnuje.

Pokud tedy provádíme let jako pilotní výcvik, pak platí stejná pravidla jako při ryze soukromém letu - nevztahují se na nás výjimky z omezení volného pohybu osob, jak je uvedeno například v Pravidlech pro vstup (návrat) osob již pobývajících na území ČR na webu ministerstva vnitra, které explicitně zmiňuje posádky dopravních letadel a posádky letadel provádějící letecké práce. Znamená to například, že bychom po návratu do Česka museli předkládat negativní test na COVID-19, anebo bychom museli na 14 dní do karantény.

Chorvatsko a dál?

V neposlední řadě je třeba se před naší cestou seznámit s pravidly vstupu/výstupu z/do vybrané země a pohybu v ní. Aktuálně totiž stále platí, že se do většiny zemí jako běžní turisté nedostaneme. Tyto podmínky se však mění téměř každý den a je dobré si poznačit stránku ministerstva zahraničí, kde jsou podmínky u jednotlivých zemí uvedeny.

Námi zmíněné Chorvatsko je zatím k Čechům přívětivé a na své území vás pustí, pokud prokážete například rezervaci ubytování či doklad o pronájmu plavidla. Patrně byste tak narazili s prostým „výletem na otočku“, se záměrem přespat a chvíli pobýt by to snad jít mohlo. Záleží však v konečném důsledku na ochotě daného celníka, který zrovna dostane váš pas na stůl.

K našim nejbližším sousedům se prozatím jako turisté většinou nedostaneme. Slovensko, Polsko a Německo až na výjimky prozatím neumožňují vstup cizích občanů do své země. Rakousko českým občanům uzavřené není, avšak je potřeba se při vstupu prokázat negativním testem na koronavirus. Zároveň by mělo být možné přistát na kterémkoliv rakouském letišti.

Na úplný závěr je však potřeba dodat, že informace v článku uvedené mají při současném vývoji poměrně omezenou trvanlivost. Ačkoliv se je budeme pokoušet pravidelně aktualizovat, velice v tomto oceníme pomoc vás, našich čtenářů. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s plánováním letů do zahraničí podělíte i s dalšími piloty.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Je to podle všeho jinak

26.05.2020 v 8:59 Ondra

Dle informací od Inspektorátu Cizinecké Policie na LKMT to takhle nelze. Non-schengen lety taky musí přes LKPR. Notam je podle všeho špatně/neúplně napsaný. ICP se řídi nařízeními MV a Vlády ČR, NOTAMy nesledují. Každopádně ode dneška tj. 26.5. je to zase jinak a v rámci Schengenu už lze létat s cestujícími rovněž z regionálních letišť LKMT, LKKV, LKTB a LKTB. Viz stránky MV. NOTAM je zatím pořád starý (9:00lt) Asi se čeká, až se v Praze začne pracovat :-P

Odpovědět

RE: Je to podle všeho jinak

28.05.2020 v 12:12 Vojta

Není to jinak. Platí informace v článku uvedené. Ať vám to úředník v LKMT ukáže, kde to je napsané. Mimo Schengen (Chorvatsko) z mezinárodního letiště, třeba z Českých Budějovic, z Letňan... Ano jde to. Bohužel se začíná ukazovat naplno ten chaos, kdy si úředníci a různí orgáni vykládají nařízení podle sebe. Už aby tenhle bordel skončil, začíná to být fakt napováženou.

Odpovědět

zmena

26.05.2020 v 14:30 Marek

A0580/20 - COVID-19: INFORMATIONTEMPORARY INTERNAL BORDER CHECKS HAS BEEN IMPLEMENTED IN THE CZECH REPUBLIC. ALL CIVIL FLIGHTS, INCLUDING GENERAL AVIATION, DEPARTING FROM THE TERRITORY OF OTHER SCHENGEN COUNTRY AND LANDING ON THE TERRITORY OF THE CZECH REPUBLIC OR DEPARTING FROM THE TERRITORY OF THE CZECH REPUBLIC AND LANDING ON THE TERRITORY OF OTHER SCHENGEN COUNTRY, SHALL BE PERFORMED TO/FROM PRAGUE/RUZYNE (LKPR),BRNO/TURANY(LKTB), KARLOVY VARY (LKKV), OSTRAVA/MOSNOV (LKMT)AND PARDUBICE(LKPD) ONLY. THE EXEMPTION IS VALID FOR CARGO TRANSPORT FLIGHTS ANDFLIGHTS ENGAGED IN A SEARCH AND RESCUE MISSION, FIRE-FIGHTINGFLIGHTS, MEDICAL FLIGHTS INCLUSIVE OF SECONDARY AND REPATRIATIONFLIGHTS, POSITIONING FLIGHTS, TECHNICAL FLIGHTS (INCLUDING THOSE FORREPAIRS AND MAINTANANCE) AND FLIGHTS PERFORMED FOR THE PURPOSE OFCHECKING OR TESTING OF NAVIGATION EQUIPMENT. 26 MAY 09:49 2020 UNTIL 13 JUN23:59 2020. CREATED: 26 MAY 09:54 2020

Odpovědět

-Opravdu je všechno jinak...

27.05.2020 v 11:42 TK

X0580/20(X0580/20 NOTAMR X0548/20Q) LKAA/QXXXX/IV/NBO/E/000/999/4955N01528E134A) LKAA B) 2005260954 C) 2006132359E) COVID-19: INFORMACEV CESKE REPUBLICE BYLA ZAVEDENA DOCASNA OCHRANA VNITRNICH HRANIC. VSECHNY CIVILNI LETY, VCETNE LETU VSEOBECNEHO LETECTVI, ODLETAVAJICI Z UZEMI JINEHO STATU SCHENGENSKEHO PROSTORU A PRISTAVAJICI NA UZEMI CESKE REPUBLIKY NEBO ODLETAVAJICI Z UZEMI CESKE REPUBLIKY A PRISTAVAJICI NA UZEMI JINEHO STATU SCHENGENSKEHO PROSTORU, MOHOU BYT PROVOZOVANY POUZE NA/Z LETISTE PRAHA/RUZYNE (LKPR), BRNO/TURANY(LKTB), KARLOVY VARY (LKKV),OSTRAVA/MOSNOV (LKMT)A PARDUBICE (LKPD)VYJIMKU TVORI NAKLADNI DOPRAVNI LETY A DALE LETY ZA UCELEM PATRANI AZACHRANY, LETY ZA UCELEM HASENI POZARU, LETY PRO ZDRAVOTNICKE UCELYVCETNE SEKUNDARNICH A REPATRIACNICH LETU, POZICNI LETY, LETY PROTECHNICKE UCELY (VCETNE LETU K PROVEDENI OPRAVY A UDRZBY) A LETY ZAUCELEM KONTROLY NEBO OVEROVANI NAVIGACNICH ZARIZENI.)

Poznámka TK:

Opravdu je všechno jinak; ale hlavně úplně jinak než tak jak se většinou píše; -tedy pokud jde vůbec ještě (někomu...) o esenciální podmínky výkonu tzv.právního státu vládnoucí státosprávou a jejich tzv. "zodpovědnosti" ( a)-komu?, b)-čím??...) Problematika hluboko zabíhá bohužel až do ústavního práva ČR, Lisabonskou smlouvu a další EU-implementační předpisy (ať typu DIR nebo TRM) nevyjímaje. A domnívám se, že to už skoro všichni skutečně právnicky kvalifikovaní kolegové-piloti (včetně mé maličkosti) tady, i jinde vzdali. Neboť si nechat spílat za právně relevantní komentáře jak věci doopravdy jsou a co vše, a co kdo porušil a neporušil.....kdo by o to stál, že.

Takže jen drobná, ale dobrá rada pro ty, co skutečně potřebují vzduchem do zahraničí: sledovat důsledně portál Ministerstva zahraničí, kde lze nalézt relativně aktuální info's podmínek v cíli finále letu. A tyto ale ještě těsně před briefingem pro jistotu komparovat zejména s Ministerstvy zahraničí cílové destinace (bývá tam vyšší kompatibilita s mezinárodními smlouvami a ujednáními, jež mají v civilizovaném světě z moci ústav vždy přednost před tzv. jednoduchým právem, než např. info's z lokálních Ministerstev vnitra, etc.)

Příjemný případný let všem.

TK

Odpovědět

Lety na Slovensko

11.06.2020 v 7:31 Petr

Muze prosim nekdo upresnit jak je to s lety GA na Slovensko?Podle notamu CO941/20 by to melo byt bez omezeni, soucasne ale plati CO888/20 o nutnosti prekrocit hranice jen na mezinarodnich letistich a CO881/20 o odevzdani "vseobecneho vyhlaseni".

Odlety a prilety od nas se ridi podle X0692/20, tam to je jednoduche.

Odpovědět

re.všechno je jinak

11.06.2020 v 13:16 Karel

A tohle neplatí?

X0629/20Q) LKAA/QXXXX/IV/NBO/E/000/999/4955N01528E134A) LKAAB) 2006051214 C) 2006302359 E) COVID-19: INFORMACEV CESKE REPUBLICE BYLA ZAVEDENA DOCASNA OCHRANA VZDUSNYCH VNITRNICHHRANIC. VSECHNY CIVILNI LETY, VCETNE LETU VSEOBECNEHO LETECTVI,ODLETAVAJICI Z UZEMI JINEHO STATU SCHENGENSKEHO PROSTORU APRISTAVAJICI NA UZEMI CESKE REPUBLIKY NEBO ODLETAVAJICI Z UZEMI CESKEREPUBLIKY A PRISTAVAJICI NA UZEMI JINEHO STATU SCHENGENSKEHOPROSTORU, MOHOU BYT PROVOZOVANY NA/Z VSECHNA LETISTE V CESKEREPUBLICE. PILOT NEBO PROVOZOVATEL LETADLA JE POVINNEN VYPLNIT AODESLAT FORMULAR  NA WEBOVE STRANCE HTTPS://RSCPAPLI.POLICIE.CZ NEBOV PRIPADE PORUCHY APLIKACE KONTAKTOVAT POLICII CESKE REPUBLIKY NA TELCISLE +420 974 883 700 NEBO +420 974 620 826, A TO 12 HODIN PREDPLANOVANYM CASEM ODLETU. VYJIMKU TVORI LETY PROVADENE NA/Z LETISTEPRAHA/RUZYNE (LKPR), BRNO/TURANY (LKTB), KARLOVY VARY (LKKV),OSTRAVA/MOSNOV (LKMT) A PARDUBICE (LKPD), KTERA POSKYTUJI STALOU CELNI A PASOVOU SLUZBU.

Odpovědět

Přidat komentář