Na letišti Kbely včera ve večerních hodinách přistál první z dvojice nových letounů CASA C-295MW, začátkem léta bude následovat i druhý stroj.

Podle velení vzdušných sil se jedná o jednu z náhrad za dopravní letouny Jak-40, které byly vyřazeny v minulém roce. Dva nové letouny tak doplní flotilu čtyř starších strojů C-295 a budou se podílet například na zahraničních úkolech, transportu osob či nákladu, budou napomáhat při humanitárních misích a v neposlední řadě sloužit k podpoře pozemních vojsk a nově budovaného 43. výsadkového pluku.

Kupní smlouvu dvojice taktických transportních letounů CASA C-295MW uzavřelo ministerstvo obrany v prosinci roku 2019. Cena dvou letadel činí 2,3 miliardy korun. Cena zahrnuje mimo jiné soubor pozemního vybavení, náhradních dílů a přeškolení personálu.

Na první pohled se nové letouny odlišují od dosud používaných strojů winglety, které mimo jiné snižují spotřebu paliva až o šest procent, čímž se prodlouží dolet. Kromě toho jsou nové letouny vybaveny nejmodernějšími systémy pro komunikaci, navigaci a řízení včetně satelitního a datového spojení. CASA C-295MW umožňuje přepravu až 66 cestujících nebo 46 výsadkářů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář