Česká pošta vybuduje v Mošnově multimodální logistické centrum

22.04.2022

Česká pošta vybuduje v Mošnově multimodální logistické centrum
Česká pošta vybuduje v Mošnově multimodální logistické centrum (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na letišti Leoše Janáčka v Mošnově začne od září fungovat nové obří třídicí centrum České pošty. Zcela jedinečný logistický areál o velikosti téměř 30 000 m² poskytne napojení na letištní, dálniční a vlakovou síť.

Areál v Mošnově je největší investicí v moderní historii České pošty ve výši stovek milionů korun a je spolufinancován Evropskou unií. Tímto krokem chce dle tiskové zprávy společnost mimo jiné vyřešit neuspokojivý stav logistické sítě v regionu, zásadně navýšit kapacitu balíkové sítě a zpracování zásilek. Do Mošnova budou dopravovány zásilky především z Asie a odtud se budou dále přepravovat po Evropě. Celkem v Mošnově přibude 400 pracovních míst, z toho prvních sto by mělo začít v hale pracovat již během tohoto roku.

„V blízkosti se nachází mezinárodní letiště Leoše Janáčka a navazuje na leteckou dopravu, která posílí náš mezinárodní obchod. Další výhodou je nedaleká dálnice D1 a také železniční trať. K dispozici máme snadno dostupné kolejiště, které nám poprvé v historii České pošty pomůže otevřít kontejnerový terminál a obsluhovat kontejnerovou dopravu. Právě ta je jednou z našich strategických aktivit ve střednědobém horizontu,“ uvádí Martin Kment, ředitel Divize logistiky České pošty. 

Vizualizace třídícího střediska České pošty na LKMT
Vizualizace třídícího střediska České pošty na LKMT

Do nového areálu se přestěhují stávající zastaralé třídící centra z Ostravy a Olomouce, jejichž modernizace by byla již neekonomická. Náklady na modernizaci těchto zastaralých přepravních uzlů, zvýšení jejich kapacit a modernizaci vybavení by byly neekonomické a jejich kolaps by podle současných trendů hrozil v řádu několika málo let. V Mošnově se počítá pro příští rok s novým balíkovým třídícím strojem, díky kterému bude možné strojově třídit bezmála 95 % balíkových zásilek. 

„Od nově budovaného terminálu a propojení železniční, silniční a letecké dopravy očekávám nejen, že bude významnou tepnou ekonomiky našeho regionu, ale zároveň výrazně přispěje k využití a následnému rozvoji ostravského letiště,“ uvedl dříve primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář