Maďarsko objednalo od Aera Vodochody dvanáct L-39NG

24.04.2022

Maďarsko objednalo od Aera Vodochody dvanáct L-39NG
Maďarsko objednalo od Aera Vodochody dvanáct L-39NG (Zdroj: Aeroweb.cz)

„Aero podepsalo s Velitelstvím maďarských obranných sil smlouvu na dodávku 12 cvičných proudových letounů L-39NG a souvisejících podpůrných služeb,“ informoval výrobce na svých sociálních sítích. Dle zveřejněních informací byl uzavřen kontrakt na osm letounů ve cvičné a čtyři v průzkumné konfiguraci. První letouny by měly být dodány v roce 2024.

Foto: Facebook.com @aerovodochody
Foto: Facebook.com @aerovodochody

Lehký proudový letoun L-39NG je schopný plnit roli lehkého bitevníku a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Letoun nové generace vychází z původního konceptu dnes již legendární L-39. Využitím moderních technologií ve výrobě se výrobci podařilo optimalizovat konstrukčním prvky původního typu, čímž byly vylepšeny některé letové vlastnosti a výkony. Pod kapotou L-39 nové generace ukrývá spolehlivý a výkonný motor FJ44-4M. Kokpit letounu vybavením odpovídá standardům pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace. Součástí letounu je i rozsáhlé portfolio simulačních technologií s cílem zvýšit účinnost výcviku nových pilotů.

Foto: Aero.cz
Foto: Aero.cz

Bojová konfigurace je vybavena pěti závěsníky pro nesení výzbroje. Průzkumná varianta je vybavena systémem EO/IR pro identifikaci a sledování pohyblivých i stacionárních cílů na zemi.

Letoun L-39NG poprvé vzlétl 22. prosince 2018.

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář