Česká republika bude letos opět hostitelem mezinárodního cvičení Ample Strike. Již devátý ročník cvičení předsunutých leteckých návodčích se uskuteční od 29. srpna do 16. září 2022. Akce proběhne za účasti zhruba 500 českých a 100 zahraničních vojáku z evropských zemí a USA.

Letadlo Aero L-159 Alca
Aero L-159 Alca / Foto: acr.army.cz

Počet účastníků je oproti uplynulým ročníkům výrazně nižší, ale svou účast potvrdily například ozbrojené síly Německa s letouny Tornado a Eurofighter Typhoon, USA s bitevními vrtulníky AH-64 a letounem KC-135 Stratotanker, Slovenska, Estonska nebo Slovinska. Česká armáda nasadí do akce vrtulníky Mi-24 a Mi-171, bitevní letouny L-159 nebo transportní stroje CASA C-295. 

Letadlo Boeing KC-135 Stratotanker
Boeing KC-135 Stratotanker / Foto: acr.army.cz

Hlavním cílem akce je procvičení a zlepšení kooperace předsunutých leteckých návodčích s posádkami letadel. Vojáci budou mít také možnost procvičit realizaci společných leteckých operací typu COMAO (Composite Air Operations). Nedílnou součástí je také prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám, tzv. Host Nation Support.

Cvičení Ample Strike každoročně klade požadavek na vzdušný prostor ČR, a proto lze očekávat rozsáhlá omezení. Letecká technika bude vzlétat především z letišť v Náměšti nad Oslavou, Čáslavi a Kbelích. Vojenská aktivita je plánována zejména ve výcvikových prostorech Boletice, Libavá a v okolí Českých Budějovic.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

prostory

08.06.2022 v 14:01 čáp

Kéž by si to odlítali v pracovní době. A odpoledne a večer nechali prostory neaktivní,...

Odpovědět

Přidat komentář