Letoun řízený AI má za sebou první hodiny úspěšného testování

20.02.2023

Letoun řízený AI má za sebou první hodiny úspěšného testování
Letoun řízený AI má za sebou první hodiny úspěšného testování (Zdroj: Aeroweb.cz)

Více než 17 hodin nalétal v USA stroj pilotovaný tzv. umělou inteligencí (AI). Na Edwardsově letecké základně v Kalifornii proběhly testy speciálně upraveného stroje NF-16, letoun se účastnil jak simulovaných vzdušných soubojů, tak i nácviků startu a přistání.

Úspěšné výsledky testů byly teprve před několika dny zveřejněny agenturou DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), ačkoli samotné testy proběhly už vloni v prosinci. Letadlo VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft) X-62A je upravený stroj F-16D Block 30 s avionikou verze Block 40 a písmeno „X“ v názvu označuje testování významné změny. Systém VISTA byl vyvinut firmou Lockheed Martin Skunk Works ve spolupráci s Calspan Coproration a jeho software umí mj. simulovat výkonnostní charakteristiky mnoha jiných typů letadel.

VISTA X-62A
Stroj VISTA X-62A je upraveným typem F-16D Block 30 / Foto: theaviationgeekclub.com

Testovaný autonomní systém minimálně prozatím neměl v pilotní kabině nahradit pilota, ale vylepšit a zrychlit rozhodovací procesy. Všechny lety byly řízeny tzv. umělou inteligencí, ale na palubě byli vždy i piloti, aby v případě problémů převzali kontrolu nad letounem.

Díky kódu „X“ se program VISTA připojuje k přelomovým projektům v historii: mezi jinými šlo např. o Bell X-1, tedy letadlo, které poprvé překonalo rychlost zvuku, nebo o North American X-15, což je doposud nejrychlejší pilotem ovládané letadlo.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář