Memorial Air Show 2007 / 23.-24.6.

26.06.2007

Tak jsem se v neděli 24.6. vypravil na Memorial Air Show 2007 v Roudnici n. Labem. A musím Vám říct, bylo na co koukat.

Memorial Air Show 2007 / 23.-24.6.
Memorial Air Show 2007 / 23.-24.6. (Zdroj: Aeroweb.cz)

  Popravdě řečeno, nikdy jsem na tyto hromadné akce moc nebyl, ale v poslední době mě všechno, co se pohybuje po obloze nějak extrémně zajímá. Samozřejmě nemám na mysli opeřence. V sobotním přímém přenosu jsem zahlédl Gripeny, a tak jsem byl hezky navnaděn. 

  V oficiálním programu byla naplánována letecká show od 14.00 do 17.00, ale po příjezdu na letiště kolem 12.00 jsem byl příjemně překvapen. Letové ukázky byly v plném proudu, tudíž jsem se nenudil. Nebudu Vás unavovat dlouhým popisem, takže přejděme rovnou k programu.

   První co jsem viděl byla formace Zlínů Z-142, která sestřelovala vrtulí vypouštěné balónky. Byla to moc zajímavá podívaná. Pouze ta muška jim někdy trochu zakolísala, ale i tak byla úspěšnost „sejmutí“ balónků poměrně velká.

 Další v pořadí byly výsadky z legendární AN-2. Hezké a profesionální. Posuďte sami.

 

Proběhlo ještě pár ukázek, včetně akrobacie Blaníka a letové ukázky Ull repliky Nieuport 12. Před druhou hodinou jsem se byl občerstvit, a také mě zajímalo co všechno se zde vystavuje. Když pominu letadla, tak seženete akorát buřty, pivo a různé cetky. Kromě několika stánků s knižně leteckou tématikou a s předraženými modely letadel jsem na nic kloudného nenarazil. Škoda. Tady by se určitě dalo zlepšovat. Pak jsem obešel plochu a zpoza pásky si prohlížel vystavené stroje.

Zaujal mě  Mi-24 s galantním pilotem /co tam ta slečna asi ztratila/?

Našlo se také pár ultralightů, Cessny 150 a 172, stařičké, ale krásné Moravy L-200, dvouplošník Boeing Stearman, ull dvouplošník Neuport N12 atd.  

A potom začal pořádný kolotoč ukázek.

Tři zmíněné L-200 Moravy s doprovodem čtyř akrobatických Z-50 RedBulls. Akrobacie hodná předskokanů na Red Bull Air Race. Famózní.

 

Bojové obraty předváděl na obloze válečný P-51 Mustang. Sakra rychlé a obratné éro.

Po šedesáti letech by si klidně mohl měřit síly např. s následujícím L-39 Albatrosem. Ten nám taky hezky zaburácel nad hlavami ve své sestavě. Mimochodem, údajně se objevil v jedné z bondovek.

Předvedl se nám ještě další legendární válečný veterán, dvoumotorový bombardér B-25 Mitchell. Burácení jeho motorů nenechalo nikoho na pochybách o kvalitě tohoto stroje.

Vrcholem odpolední show byly dva letouny JAS-39 Gripen z čáslavské základny.

Jedná se o víceúčelový bojový letoun společnosti Saab. Po několika průletech a zkoušce našich sluchových orgánů se ještě mazácky, na minimálce, ukázali před davy. Pak zamávali, a byli pryč. Kdo umí ten umí.

V programu bylo ještě několik dalších ukázek, tak jen zkratkovitě:  záchranářská akce s vrtulníkem Bell 412 HP, Lisunov Li-2, para výsadek z L-13 Blaník, Su-29/ akrobacie mistra světa Petra Biskupa/, L-159 Alca,  paragliding /JOJO WINGS/ atd. V sobotu byl na programu i přílet Míry Topolánkovic v L-200. Doufám, že mu nebylo špatně.  Všechny ukázky pěkně navazovaly, a tak to má být. Afisák se asi občas trochu zapotil. Má můj obdiv.

Pokud některé informace chybí, tak se omlouvám, všechno se stihnout nedá. Pekelný byl ovšem odjezd z parkoviště. Za 100,-Kč/parkovné/ nejdříve hledáte 20 min. auto, a poté dalších 30 min. stojíte v koloně u výjezdu z letiště. Dost nepříjemné !!!

Na závěr bych ovšem dodal, že Memoriál Air Show byla jinak velmi dobře zorganizována, a že se bylo opravdu na co dívat. Za to patří pořadatelům vřelý dík. Určitě se budu těšit na příští ročník.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Zajímavosti


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář