Izraelská společnost Israir Group nadále usiluje o koupi Smartwings

11.04.2023

Izraelská společnost Israir Group nadále usiluje o koupi Smartwings
Izraelská společnost Israir Group nadále usiluje o koupi Smartwings (Zdroj: Aeroweb.cz)

Izraelská společnost Israir Group potvrdila, že pokračují intenzivní jednání s vlastníky Smartwings. Společnost už na konci minulého roku podala nabídku na 100 % akcií.

Akciová společnost Smartwings je z 51 % vlastněna firmami Romana Vika a Jiřího Šimáně. Zbytek akcií (tj. 49 %) drží hongkongská holdingová společnost ve vlastnictví čínské státní společnosti CITIC Group.

Airbus Israir
Letecká společnost Israir létala nepřetržitě i přes pandemii / Zdroj: Izraeli Sot

„Obě strany aktivně vedou vyjednávání s cílem dosáhnout dohody na podmínkách akvizice tak, aby to umožnilo oběma stranám podepsat zavazující memorandum o porozumění,“ uvedla Israir Group ve svém finančním prohlášení za minulý rok. Společnost z Tel Avivu nabízí sumu 44 milionů euro. Za loňský rok vygenerovala čistý zisk 20,6 milionu dolarů, čímž se dostala ze ztráty, které v roce 2021 činila 34,6 milionů dolarů.

Podle vlastního vyjádření Israir Group tak firma ukázala značné zlepšení v porovnání s rokem 2021 a navíc se dokázala „kompletně zotavit“ z pandemie koronaviru. Dokázala se udržet v zisku i přes válku na Ukrajině, která způsobila mj. zvýšení cen paliva. Pro společnost to znamenalo navýšení výdajů o 22 milionů dolarů. Izraelská společnost dodává, že by z případné akvizice benefitovala především z nových destinací, efektivního spolupůsobení, nižších nákladů a celkového zvýšení hodnoty skupiny. 

Společnost Israir Group je vlastněna ze 60,2 % společnostmi investorů Levyho a Haima, zbytek akcií vlastní stát.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář