Začíná sezóna plachtařských soutěží, pohlídejte si termíny

20.04.2023

Plachtařská sezóna se rozjíždí a spousta závodníků intenzivně „piluje formu“, první tradiční mezinárodní plachtařská soutěž Pribina Cup už vítěze zná. Přinášíme přehled plachtařských závodů konaných na území ČR na sezónu 2023; nejsou zahrnuty akrobatické soutěže, kterým se budeme věnovat příště.

Začíná sezóna plachtařských soutěží, pohlídejte si termíny
Začíná sezóna plachtařských soutěží, pohlídejte si termíny (Zdroj: Aeroweb.cz)

Divácky atraktivní jsou především hromadné starty kluzáků, které zpravidla probíhají v rozmezí zhruba dvou hodin, kdy se větroně za vlečným letadlem dostanou do vzduchu, aby po otevření startovní pásky vylétly na trať, která zpravidla měří 150 - 600 kilometrů.

Pokud se pilotům zadaří a okolnosti je nedonutí přistát do pole, kluzáky se v odpoledních hodinách vrací zpět na letiště. Po přistání odevzdávají piloti zapisovač letu, tzv. flight recorder, kde jsou zaznamenány údaje jako proletěná trať, výška, rychlost atd., rozhodčím, kteří následně udělí body a určí pořadí.

Soutěže se dělí na místní plachtařské soutěže, pohárové soutěže a mistrovství. Mistrovství se pořádají troje, a to České republiky, juniorů a regionů. Pro mistrovství je nutné mít nálet 100 hodin jako PIC v kluzáku a být držitelem stříbrného odznaku FAI. 

Diváci mohou průběžně sledovat, jak se jednotlivým větroňům daří např. zde, výsledky jednotlivých disciplín jsou pak ke zhlédnutí na této stránce centrální plachtařské soutěže nebo na SoaringSpotu.

Termíny soutěží

Podbrdský pohár

První soutěž plachtařské sezóny na území ČR pořádá Aeroklub Plzeň Letkov, celkový vítěz centrální plachtařské soutěže (tzv. CPSky) za rok 2022. V pořadí čtvrtý ročník soutěže se pořádá ve dvou kategoriích: klubové (určena převážně pro starší, méně výkonné kluzáky zpravidla s rozpětím křídla 15 metrů) a kombinované (té se účastní výkonnější „brusy“). Soutěž je určena širšímu okruhu plachtařů, Aeroklub Plzeň Letkov navíc v rámci podpory juniorů nabídl pilotům do 26 let startovné za symbolické jedno euro. Závod bude probíhat mezi 29. dubnem a 8. květnem.  

Jarní pohár Jeseníků

Již 19. rokem pořádá Aeroklub Šumperk první větší závod sezóny v ČR. Stejně jako u Podbrdského poháru se bude závodit ve klubové a kombi třídě. Startovní pásku na poháru Jeseníků každým rokem protíná přibližně 60 účastníků nejen z České republiky. Závody se poletí mezi 6. až 13. květnem. 

Ulfův memoriál

Se Šohajem, případně jinými historickými kluzáky, které splňují limity indexu, se vydají piloti na start soutěže na počest německého pilota Ulfa Kerna. Druhý ročník memoriálu (ačkoli závody Šohajů se pořádají už od roku 2017) se bude konat na letišti Raná u Loun mezi 20. až 28. květnem. 

Šohaj
LG 125 Šohaj / Foto: Aeroklub Brno-Medlánky

AZ CUP 

Poslední jarní soutěž pořádá Aeroklub Zbraslavice, tou je 14. ročník vyhlášeného AZ CUPu. Přes původní plán otevření tří tříd nakonec poletí třídy jen dvě. Soutěž proběhne mezi 25. květnem až 3. červnem. 

FL 2023

Desetidenní plachtařská soutěž proběhne ve Frýdlantu nad Ostravicí mezi 30. červnem až 9. červencem. Během 15. ročníku se poletí v klasických dvou třídách. Létat se bude v okolí Beskyd, ale také v horských oblastech na Slovensku či v Polsku. Prvním otočným bodem tratě je většinou Lysá Hora, to umožní turistům z vrcholu hory pozorovat z bližší vzdálenosti roje větroňů ve stoupavém proudu nebo na přeletu mezi stoupavými proudy. 

SAFARI pohár

V průběhu 26. ročníku královedvorského SAFARI poháru se koná i 10. ročník neoficiálního mistrovství ČR dvousedadlových kluzáků, na kterém se i letos bude soutěžit na legendárních Blanících resp. Super Blanících. SAFARI se poletí ve třídách klub a kombi. Závod s přátelskou atmosférou proběhne v termínu od 1. do 15. července.

Pozvánka na SAFARI 2023
Pozvánka na SAFARI pohár 2023 / Foto: Aeroklub Dvůr Králové nad Labem

Plachtařské mistrovství regionů a Plachtařské mistrovství ČR juniorů 

Ve stejném termínu jako královedvorské SAFARI proběhnou dvojí závody na letišti Hosín. Aeroklub České Budějovice slaví sto let od svého vzniku a oslaví to mj. dvěma závody probíhajícími ve stejný čas. Kapacita letiště činí 100 kluzáků a mezi 1. až 15. červencem lze očekávat na Českobudějovicku nebe plné kluzáků. Oba závody budou probíhat v kategogriích klub a kombi. 

TCUP

S mezinárodní účastí počítá i toužimský TCUP, tedy Toužim Cup. Poloha letiště Toužim je ideální pro pořádání plachtařských závodů, zejména z důvodu minimálního výskytu zakázaných a omezených prostorů na západě Čech. Plachtaři budou mezi sebou soutěžit ve dvou třídách mezi 8. až 16. červencem. 

Plachtařský Pohár Vysočiny

Aerokluby Letňany a Havlíčkův Brod pořádají od 22. do 29. července tradiční Plachtařský Pohár Vysočiny. Mimochodem, zavzpomínat si na ročník PPV 2017 můžete např. zde.

Ranský pohár

Na Rané u Loun, tedy v kolébce českého plachtění, se pořádá kromě Ulfova memoriálu i Ranský pohár. Na ten se příznivci bezmotorového létaní mohou těšit v termínu od 22. do 29. července.

Zdravice z Rané
Schempp-Hirth Standard Cirrus při vzletu aerovleku na Rané / Foto: Ventu1974

Pohár 555

Další soutěž se jmenuje dle nadmořské výšky náměstí v Poličce. Místní aeroklub pořádá soutěž v jedné kombinované třídě. Čtvrtý ročník se koná v termínu od 24. července do 4. srpna. 

Pohár Českého ráje

Už přes 20 let se koná na jičínském letišti soutěž pro začínající plachtaře i pokročilé plachtaře. Závod se koná na přelomu července a srpna, tedy mezi 29. červencem a 5. srpnem. 

Rakovnická dlaždice

Po úspěšném druhém ročníku navazuje Rakovnická dlaždice na historickou tradici rakovnických závodů. Ve třídách kombi a klub poletí 30 účastníků, a to mezi 5. až 13. srpnem. 

Hronovské Orlíkovské přeháňky

Na letišti ve Velkém Poříčí pořádá Aeroklub Hronov už 22. ročník Orlíkovských přeháněk. Poletí se ve dvou třídách, těmi jsou klubová, v níž poletí piloti s dřevěným kluzákem Orličan VT-116 Orlík nebo s jeho současníky a kombi třída, kde se piloti utkají o pohár Petra Fialy a která je z důvodu kapacity letiště neveřejná. Závody se uskuteční mezi 12. a 19. srpnem. 

Plachtařské mistrovství České republiky 

Jedním z vrcholů plachtařské sezóny je bezesporu Mistrovství České republiky. To se už popáté koná na letiši Moravská Třebová a soutěžit se bude ve třech disciplínách: klubovka, kombi 15 m a kombi open. Předpokládá se přibližně 60 nominovaných účastníků, kteří mezi sebou změří síly o titul mistra republiky od 14. do 25. srpna. 

SharkCup

Ve Zbraslavicích se kromě AZ Cupu koná i soutěž na monotypu HpH 304 všech verzí a to včetně TS. Součástí soutěže je i setkání majitelů tohoto typu. Zbraslavice nejsou pro pořádání soutěže zvoleny náhodně, společnost HpH totiž sídlí v nedaleké Kutné Hoře. Díky tomu budou mít piloti po ruce techniky a podporu přímo od HpH. Termín soutěže je mezi 19. až 26. srpnem.

SharkCup
Pohled na letiště Zbraslavice při plachtařských závodech / Foto: SharkCup

Gradient, Club Grand Prix a Pohár Metoděje Vlacha

Bohatou nabídku plachtařských závodů pro rok 2023 uzavírá mladoboleslavská soutěž ve třech třídách - Gradient, Club Grand Prix a Pohár Metoděje Vlacha. V první třídě poměří síly piloti českého kluzáku VSO-10 přezdívaným vosa. Klubová třída letěná podle stylu grand prix je v Česku jedinečná. Závod se koná mezi 27. srpnem a 2. zářím.  

Zájem soutěžících je tradičně velký a část závodů má už nyní naplněnu startovní listinu.

Už jen z uvedeného počtu soutěží je zjevné, že plachtění není v České republice okrajová záležitost, věnuje se mu spousta skvělých lidí a talentovaných pilotů, kteří létají třeba „jen“ pro radost, ale i těch, kteří reprezentují ČR na mezinárodních závodech. Za redakci Aerowebu přejeme všem pilotům, ať jim při závodech přeje termoska a doufáme, že plachtění v budoucnu více zaujme veřejnost a získá i dostatek nových pilotních žáků.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Plachtění


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář