Íránský důstojník dostal třináct let za sestřelení ukrajinského Boeingu 737

18.04.2023

Íránský důstojník dostal třináct let za sestřelení ukrajinského Boeingu 737
Íránský důstojník dostal třináct let za sestřelení ukrajinského Boeingu 737 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po třech letech od tragické události vynesl íránský soud rozsudek nad deseti vojáky íránské revoluční gardy obviněnými za sestřel ukrajinského Boeingu 737-800. Voják, jenž vydal rozkaz a jehož rozhodnutí stálo život 176 lidí na palubě, dostal 13 let vězení. 

Let PS 752 operovaný Boeingem 737-800 byl sestřelen 8. ledna 2020 krátce po vzletu z mezinárodního letiště v Teheránu. Írán zpočátku odmítal jakoukoliv zodpovědnost za sestřel letadla. Později ale vyšlo najevo, že íránská protivzdušná obrana zaměnila letoun za americkou raketu.

Podle serveru Simple Flying se ve spisu soudu uvádí, že v rozporu s rozkazy nadřízených a bez vydaného oprávnění sestřelu, se nižší důstojník rozhodl vypálit dvě rakety. 

Dále je v rozsudku nad obviněnými uvedeno, že jednání obviněných vyplynulo z "ignorace" a že nikdo nezamýšlel sestřelit letadlo záměrně. Obviněný, který dostal nejvyšší trest 13 let, dostal 3 roky za neúmyslné usmrcení 176 osob a 10 let za neuposlechnutí rozkazu nadřízených. Ostatním devíti vojákům byl vyměřen trest odnětí svobody mezi jedním až třemi roky.

Boeing UIA
Ukrainian International Airlines mají momentálně čtyři Boeingy 737-800 ve své flotile / Foto: Santiago Rodriguez Fonto

Součástí kompenzace příbuzným je vyplacení 150 000 dolarů za každou oběť. Nicméně Asociace rodin letu PS752 dala jasně najevo, že nepovažuje soud za legitimní. Ve vyjádření Asociace stojí:

"Soud vůbec nestíhal odpovědné osoby za sestřelení letu PS752, obviněno bylo pouze deset nižších důstojníků, jejichž identita během soudu zůstala skrytá. Soud také opovrhoval rodinami, které se zúčastnily soudního řízení."

Podle asociace soud probíhal podle předem daných osnov, neboť nebylo provedeno řádné vyšetřování.

Boeing 737-800 (Imatrikulace UR-PSR) letecké společnosti Ukraine International Airlines letěl na trase z Teheránu na kyjevské letiště Borispol. Letadlo bylo doručené v červenci 2016, v době sestřelu bylo staré necelé čtyři roky. Na palubě se nacházelo 167 cestujících a 9 členů posádky. Celkově 138 cestujících mělo z Kyjeva pokračovat dále do Kanady. Mnozí z nich byli kanadští studenti s íránským původem, kteří v Íránu trávili zimní prázdniny. 

Tato tragédie je druhé největší letecké neštěstí Boeingu 737. Největší katastrofa tohoto typu je let Lion Airu JT610 operovaným Boeing 737 MAX, při které zahynulo všech 189 lidií na palubě. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář