Jubilejní ročník Sletu československých letadel bude letos na letišti v Táboře

02.05.2023

Jubilejní ročník Sletu československých letadel bude letos na letišti v Táboře
Jubilejní ročník Sletu československých letadel bude letos na letišti v Táboře (Zdroj: Aeroweb.cz)

Od 9. do 11. června se koná na letišti v Táboře jubilejní 10. ročník Sletu československých letadel. Jak už název napovídá, k vidění budou především klenoty československého leteckého průmyslu. Účastníci se mohou těšit na československá letadla od „Bačostroje“ po Alcu.  

V průběhu deseti let měl tento slet vždy svá podtémata a letošní ročník je věnován všem lidem, kteří zasvětili svůj život československému letectví, tedy konstruktérům, pilotů a také podporovatelům akce. Každoroční putovní setkání pilotů a příznivců československého letectví se tentokrát uskuteční na letišti v Táboře. Ke konci dubna bylo přihlášeno 56 letadel, mezi kterými nechybí zástupci z Německa, Švýcarska nebo Belgie. K vidění budou stroje výrobců Aero, Let či Zlín. Účást přislíbilo i české letectvo s letounem L-159 Alca.

Akce je třídenní od pátku do neděle, nicméně hlavní program probíhá v sobotu 10. června. Přílety jsou možné do sobotních 11:00. Po příletu se piloti zaregistrují a krátce po obědě začíná hlavní program sletu, který trvá až do pozdních odpoledních hodin. 

Skupina na Sčsl
Tradiční skupinový let na sletu ve Vyškově / Foto: Jakub Vaněk

Co do účasti byl dosud nejúspěšnější slet ve Vyškově v roce 2021 s 91 letadly. Hlavním lákadlem vyškovského sletu zaměřeného na éru československého proudového letectví byla letadla L-29 Delfín, L-39 Albatros nebo Baťův Lockheed Electra L-10A. 

Každý rok se také vybírá nejkrásnější letadlo sletu. Vybírá se ve dvou kategoriích, tedy mezi aeroklubovými a soukromými letadly. Odborná komise hodnotí technický stav, estetiku letounu a celkový příběh konkrétního kusu. Na loňském sletu v Rakovníku byla vítězem za klubovou kategorii vyhlášena L-200 Morava (OK-OGB) v majetku ÚCL a ze soukromých strojů byl vybrán Z-526 ASM (HB-TRQ, dříve OK-WXB). 

Součástí sletu je i Cena Jiřího Kobrleho. Ta se uděluje osobnostem československého letectví za jejich celoživotní přínos či propagaci československého létání ve světě. Cena nese jméno Ing. Jiřího Kobrle, který je legendou československého letectví a kterému se dostalo uctivé oslovení „sir“. Laureáti ceny jsou Vladimír Peroutka, Václav Vašek a Jaroslav Anýž, cenu předává manželka a rodina pana Kobrle.

Na letošní slet se s československým letadlem můžete registrovat zde, uzávěrka registrace je 27. května.

Skupina na Sčsl
Pozvánka na jubilejní ročník sletu / Zdroj: Slet československých letadel, z.s.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář