Rolls-Royce otevřel novou továrnu na motory

30.06.2023

V nové německé továrně bude firma vyrábět MTU motory. Stavba přišla na 30 miliónů eur.

Rolls-Royce otevřel novou továrnu na motory
Rolls-Royce otevřel novou továrnu na motory (Zdroj: Aeroweb.cz)

Britský výrobce motorů Rolls-Royce tento týden otevřel novou továrnu v německém Klufternu, vesnici jen pár kilometrů od Bodamského jezera. Vyrábět v ní bude spalovací motory série 2000. Společnost si od nové haly slibuje posun ve vývoji motorů certifikovaných pro udržitelné letecké palivo.

Plány na novou továrnu byly oznámeny v roce 2021 a její cena se vyšplhala na 30 milionů eur. Rolls-Royce bude moci přesunem výroby z Friedrichshafenu, jehož je Kluftern de facto předměstím, uvolnit tamní halu číslo dvě, která po modernizaci bude vyrábět motory řady 4 000. Myslelo se i na životní prostředí. Továrnu zásobuje elektřinou fotovoltaický systém s výkonem až 1,2 MW, budova má chytrý systém zajišťující úsporný provoz a pro aktuálně 110 zaměstnanců jsou připraveny nabíjecí stanice pro elektrovozy. To samé čeká i starší halu v rámci zmíněné modernizace.

Ředitelství Rolls-Royce v Friedrichshafenu (Zdroj: MTU Solutions)

 

Rolls-Royce se v posledních měsících a letech více a více zaměřuje na výrobu motorů, které mohou fungovat na udržitelná paliva, která značně snižují emise CO2. Zároveň se začíná věnovat hybridním systémům pro železnice a vodní dopravu a výrobu elektřiny a inteligentních systémů. V budoucnu tak chce čerpat znalosti nejen z leteckého průmyslu, ale i pozemní a námořní dopravy a produkovat řešení tam, kde kompletní elektrifikace není optimální dlouhodobé řešení.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Letecké motory


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář