Vyhlídková helikoptéra havarovala poblíž Mount Everestu

12.07.2023

Vyhlídková helikoptéra se šesti osobami na palubě se zřítila v Himalájích poblíž Mount Everestu. Příčina zatím není známa.

Vyhlídková helikoptéra havarovala poblíž Mount Everestu
Vyhlídková helikoptéra havarovala poblíž Mount Everestu (Zdroj: aerotime.aero)

Pětičlenná rodina a pilot zemřeli v úterý po nehodě vyhlídkového vrtulníku v Nepálu poblíž Mount Everestu. Stroj společnosti Manang Air Helicopter byl na obletu nejvyšší hory světa, když s ním věž v Kathmandu ztratila spojení. Po oznámení situace byly mobilizovány pátrací jednotky, které záhy našly vrak stroje poblíž v oblasti Lamajura, vzdálené od města necelých 300 km. 

Zřícený stroj patřil vyhlídkové společnosti Manang Air (Zdroj: Jetphotos/ Geritt Griem)

 

Na palubě Airbusu H125 Ecureuil (imatrikulace 9N-AMV) byla krom pilota pětičlenná mexická rodina. Zda byly na palubě děti není známo, dvěma obětem ale bylo 95 a 98 let. Pilot byl identifikován jako kapitán Chet Bahadur Gurung, který je s více jak 7 000 letovými hodinami považován za jednoho z nejzkušenějších v regionu. Na místě nehody i přes zhoršené počasí přistály dvě helikoptéry, které pomohly vyzvednout těla a dopravily je do Kathmandu na pitvu. 

Příčina nehody podle tiskového mluvčího společnosti zatím známa není, na místě ale jsou vyšetřovací týmy nepálského úřadu pro civilní letectví. Podle Sagara Kadela z kathmandského letiště helikoptéra musela upravit letový plán kvůli počasí.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář